Permis de poluare

ArcelorMittal polueaza apele legal, cu ajutorul autoritatilor.

Ultimul control al Garzii de Mediu a scos la iveala faptul ca valorile substantelor nocive deversate de ArcelorMittal in apele din jurul orasului au o valoare aproape dubla fata de normele legale.

Cu toate acestea, unitatea siderurgica nu poate fi trasa la raspundere pentru ca Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Galati a aprobat, in luna mai, o derogare de sase luni pentru combinat, valabila pana in noiembrie.

Astfel, combinatul poate deversa o cantitate de substante nocive mult mai mare decat cele prevazute de lege. “Autorizatia SGA prevede o serie de derogari, si anume ca valorile inregistrate la anumiti parametri, cum ar fi amoniul sau unele tipuri de suspensii, sa poata fi mai mari decat limita legala”, a declarat directorul executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, Carmen Sandu. “Noua autorizatie a modificat pragurile de poluare, dar si locul de masurare. Inainte pragul era de Amoniu 3, acum este de Amoniu 5. Inainte, masuratorile se faceau pe Siret, acum se fac pe baltile de langa combinat”, ne-a explicat Carmen Sandu.

In urma cu o luna, Garda de Mediu a constatat depasirea indicatorilor specifici de calitate ai apei uzate deversate de ArcelorMittal cu pana la 90%.

Din Siret, in Dunare

Apele uzate ajung mai intai in baltile Catusa si Malina. Acestea se varsa in Siret, care la randul sau este legat de Dunare. Distanta dintre balti, Siret si fluviu este foarte mica, in jur de un kilometru. “Pentru populatie nu cred ca exista vreun pericol pentru ca apele uzate nu se varsa direct in Dunare (n.r. – sursa de apa potabila a orasului Galati). E drept, apele poluate ies in Siret care are legatura directa cu Duna rea”, ne-a declarat Daniel Tudorache, fostul director interimar al Garzii de Mediu.

Dorian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Galati ne-a declarat ca nu ne poate oferi declaratii legate de acest subiect. Nici cei de la SGA Galati nu ne-au dat declaratii pana la inchiderea editiei.

BANI MULTI

ArcelorMittal face economii

200.000 de lei a trebuit sa plateasca combinatul siderurgic de la inceputul acestui an pentru poluari repetate ale aerului si apelor. Combinatul siderurgic urma sa mai primeasca noi amenzi in valoare de alte 200.000 lei pentru poluarea apelor, dar a scapat gratie aprobarilor acordate de SGA. Pana in anul 2014, ArcelorMittal Galati trebuie sa puna la punct toate deficientele legate de mediu, pentru a primi autorizatia de functionare impusa de standarele Uniunii Europene.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente