Peste 290 de tineri implicati in activitatile din Saptamana Apelor – Educatie pentru natura

Peste 290 de tineri implicati in activitatile din Saptamana Apelor - Educatie pentru natura
Peste 290 de tineri implicati in activitatile din Saptamana Apelor – Educatie pentru natura

Pentru a marca Ziua Mondiala a Apei, Administratia Bazinala de Apa Crisuri a organizat o serie de activitati si evenimente menite sa dezvolte in randul tinerilor o atitudine pro-mediu. La actiuni, desfasurate pe parcursul saptamanii trecute, au participat peste 290 de tineri.

Saptamana Apelor a debutat luni, 17 martie, cu vizita clubului de ecoligisti din cadrul Scolii Gimnaziale “Szacsvaz Imre” Oradea. Elevii au prelevat probe de apa din paraul Peta, iar apoi le-au analizat in Laboratorul de calitate a apei din cadrul ABA Crisuri. Micii ecologisti au putut experimenta o serie de activitati specifice unui laborator performant. “Intrucat laboratoarele scolare nu sunt de ultima generatie, incercam sa apelam la colaboratori pentru a facilita tinerilor accesul la invatare. Am fost impresionati de vizita efectuata in Laboratorul de calitate a apei si le multumim celor de la ABA Crisuri pentru ajutor si sustinere”, a declarat profesorul coordonator Elisabeta Taut. Au urmat activitati dedicate prescolarilor si elevilor din clasele primare. Astfel, marti si miercuri, Stropi, mascota ABA Crisuri, si-a facut prieteni noi. Nu mai putin de 50 de prescolari de la Gradinita nr.25 Oradea si inca alti 125 de elevi din cadrul Liceului “Don Orione” Oradea au promis ca il vor ajuta pe Stropi sa mentina apele curate. Activitatile vor continua pe tot parcursul semestrului, astfel incat cei mici sa parcurga toate componentele proiectului educational “I Love Crisuri”.

Tema mondiala “Apa si energia” a fost dezbatuta joi, 20 martie, impreuna cu elevii Liceului Teoretic “Constantin Serban” din Alesd. Elevii au vizionat si un film documentar despre cele mai importante activitati desfasurate in cadrul ABA Crisuri. “Intrucat in proiect au fost implicati elevi din clasa a VIII-a, s-ar putea ca o parte dintre ei sa isi regandeasca optiunile legate de viitoarea meserie. Prezentarea celor de la ABA Crisuri poate fi considerata si un reper in ceea ce priveste oportunitatile unui loc de munca in domenii precum apa sau energia”, a mentionat prof. Monica Micula, coordonatoare. Problemele importante de gospodarire a apelor in spatiul hidrografic Crisuri au fost pe larg prezentate si dezbatute in cadrul Comitetului de Bazin Crisuri. Evenimentul a fost organizat vineri, la Hotel Continental. Tot vineri, pe Valea Nimaiesti, in municipiul Beius, 40 de voluntari, membri in Cercul de Protectia Mediului, coordonati de profesor ing. Florica Gabor, au trecut de la vorbe la fapte. Cu mic, cu mare, inarmati cu saci si manusi, au colectat nu mai putin de 2,5 metri cubi de deseuri. Inedita a fost initiativa unui grup de tineri oradeni, care, pe parcursul zilei de sambata, au igienizat raul Crisul Repede, pe tronsonul Pod Ferdinand-Pod Decebal. In total, s-au strans aproape 11 metri cubi de deseuri. Tot sambata, la Priza de Apa Oradea, angajatii ABA Crisuri au colectat deseurile de pe malul drept pe un sector de aproximativ 500 m. “A fost o saptamana plina de activitati si evenimente, si toate au avut un singur scop: respectul fata de cea mai importanta resursa: apa. Nu doar de Ziua Apei trebuie sa ne mobilizam si sa actionam. Gospodarirea apelor inseamna, in primul rand, actiuni de exploatare, monitorizare si protectie a apei, care se desfasoara in mod constant. Le multumim tuturor celor implicati si suntem convinsi ca numarul celor care inteleg importanta implicarii active in gospodarirea apelor va fi, de la an la an, tot mai mare”, a declarat directorul ABA Crisuri, Dumitru Voloseniuc. Pentru elevii si prescolarii inscrisi in proiectul educational “I Love Crisuri” activitatile de protectia mediului continua si in lunile urmatoare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente