Peste 4.000 de pasari sacrificate in Polonia

Serviciul veterinar al Poloniei a sacrificat 4.200 de curcani in urma depistarii gripei aviare la doua ferme la nord-vest de Varsovia, au declarat, duminica, surse oficiale, relateaza Reuters.

“Pasarile au fost izolate sambata noapte, iar eliminarea lor se va incheia duminica”, a declarat seful unitatii pentru mangementul crizei, Hilary Januszcyzk, citat de agentia PAP. El a adaugat ca nu au mai fost detectate si alte cazuri de gripa aviara.

Doua ferme de curcani din regiunea Plock, la 80 klometri nord-vest de Varsovia, au fost izolate cand s-a descoperit focarul de gripa aviara si au fost adoptate masuri de prevenire.

Ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, si-a exprimat surpinderea in legatura cu faptul ca Lituania a interzis importurile de pasari din Polonia, in urma depistarii focarului de gripa aviara.
“Potrivit principiilor UE se interzice importul de pasari doar dintr-o zona de pericol trei kilometri de la focar si o zona de zece kilometri de risc in jurul focarului, insa statele membre nu pot interzice importurile din intreaga tara”, a declarat el pentru postul de televiziune TVN24.

Polonia si Lituania sunt membre UE din mai 2004. Ministrul agriculturii a declarat ca proprietarii fermelor de pasari vor primi compensati. Virusul gripei aviare a fost adus probabil in Polonia de pasarile migratoare. Cazurile precedente de gripa aviara s-au inregistrat la lebede salbatice in orasul Torun, in 2006.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, virusul a provocat peste 200 de morti in randul oamenilor in intreaga lume din 2003.

Sursa: Ziare

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,550FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente