Pesticide interzise. Europarlamentarii doresc sa protejeze oamenii si albinele

1
490

Europarlamentarii vor sa sporeasca protectia cetatenilor europeni si a mediului impotriva pesticidelor, cu riscul de a provoca reactii de protest in randul celor care lucreaza in domeniul industriei chimice si al agricultorilor, informeaza AFP.

Potrivit unui proiect adoptat de Comisia pentru Mediu a Parlamentului European, substantele active autorizate vor figura pe o lista a UE, care va tine cont de impactul lor negativ asupra oamenilor, dar si asupra anumitor specii care nu au incetat sa aiba de suferit de pe urma pesticidelor, precum albinele. In Franta, cel mai mare cumparator de pesticide din UE, mortalitatea superioara a albinelor a dat nastere unei polemici aprinse in ultimii ani. Apicultorii spun ca recurgerea masiva la pesticidele Regent si Gaucho pentru a proteja porumbul si floarea-soarelui de insectele daunatoare a provocat pierderi foarte mari in randul populatiei din stupurile lor.

De asemenea, pentru a se limita riscurile pentru sanatatea umana, substantele cele mai periculoase – cancerigene, toxice pentru reproducere, neurotoxice – ar trebui pur si simplu sa fie interzise. Proiectul interzice, totodata, utilizarea pesticidelor in toate parcurile, gradinile publice, curtile pentru recreere si in alte zone rezidentiale, cat si folosirea lor intr-o zona-tampon de zece metri in jurul tuturor cursurilor de apa.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.