Solurile poluate din Republica Moldova au un impact nociv asupra sanatatii oamenilor.
Arcadie Capcelea, presedintele Centrului Regional de Mediu de la Chisinau si doctor in ecologie, sustine ca pesticidele prezente in solurile din Republica Moldova constituie un mare pericol pentru sanatate.
Specialistul afirma ca aceste substante cresc morbiditatea prin aparitia cancerului, prin fertilitate scazuta, slabirea imunitatii si prin reducerea capacitatilor intelectuale.
Adevarul: Care sunt cele mai afectate zone din Republica Moldova?
Arcadie Capcelea: Republica Moldova nu a produs si nu produce pesticide. Toate mijloacele chimice de protectie a plantelor utilizate au fost si sunt in continuare importate. Niciunul din acesti compusi chimici nu este inclus in prezent in Registrul substantelor permise spre utilizare in agricultura, gospodaria silvica si in sectorul casnic.
Se estimeaza ca toata cantitatea de pesticide utilizata in Moldova pe parcursul anilor 1950-1990 se ridica la 560.000 tone, inclusiv 22.000 tone de compusi organoclorurati persistenti. Utilizarea pesticidelor a fost maxima in anii 1975-1985, reducandu-se drastic in ultimii 10-12 ani. De asemenea, cota pesticidelor organoclorurate aplicate s-a diminuat, in favoarea altor grupe de pesticide.
– De ce. totusi, credeti ca s-a ajuns aici?
– Lipsa unui control strict asupra importului, transportarii, stocarii si utilizarii pesticidelor a condus la acumularea unei cantitati mari de pesticide expirate sau interzise, care s-au constituit, in timp, intr-un pericol major pentru mediul inconjurator si sanatatea populatiei. Pentru a solutiona problema cresterii continue a stocurilor pesticidelor inutilizabile si interzise, in 1978 a fost construit, in apropierea comunei Cismichioi, un poligon pentru ingroparea lor.
Pe parcursul a zece ani (1978-1988), in acest loc au fost ingropate 3.940 tone de pesticide, inclusiv 654,1 tone DDT. La inceputul anilor „90, in gospodariile agricole colective existau peste o mie de depozite pentru pastrarea pesticidelor. Intre 1991 si 2003, circa 60% din ele au fost distruse sau dezasamblate si doar 20% din cele ramase sunt in stare satisfacatoare.
Ca urmare, conditiile de pastrare a pesticidelor nu sunt indeplinite: cantitati importante de pesticide inutilizabile si interzise au fost stocate sub cerul liber, in ambalaj deteriorat, ceea ce a sporit riscul unui impact nedorit asupra mediului si sanatatii populatiei, mai ales ca unele depozite sunt situate in apropierea zonelor locuite. Pastrarea pesticidelor in conditii inadecvate a condus la contaminarea zonelor adiacente.
Investigatia facuta de Inspectoratul Ecologic de Stat in 2002 in bazinul raului Nistru a demonstrat gradul inalt de contaminare a solului cu pesticide organoclorurate, inclusiv DDT si HCH, in apropierea majoritatii depozitelor controlate. Concentratiile pesticidelor organoclorurate in sol depaseau cu regularitate si in mod semnificativ valorile CMA, chiar si la 200 m de depozite. In unele cazuri, a fost depistata contaminarea apei unor lacuri de acumulare din apropiere.
– Majoritatea depozitelor sunt deja stiute sau este posibil ca ele sa fie mult mai multe?
– O sursa serioasa de poluare a mediului si cu impact asupra sanatatii o constituie momentan depozitarile subterane ilicite de pesticide, in cantitati mici, necunoscute de majoritatea populatiei, si rezervele de chimicale invechite, pastrate inconstient de populatie in gospodariile particulare. In toamna anului 2007, pe teritoriul Moldovei, in 12 unitati administrativ-teritoriale, au fost depistare inca 36 de depozitari subterane de pesticide, cantitatea totala a deseurilor estimandu-se la circa 260 de tone.
In scopul lichidarii acestor focare de poluare, prin decizia guvernului, unitatile Ministerului Apararii vor realiza in 2008 lucrari de dezgropare, ambalare si depozitare centralizata a acestor deseuri. Pentru aceasta, din Fondul Ecologic National au fost alocati 800 mii de lei. Pe langa stocurile de pesticide existente inca, o alta categorie de surse de poluare cu pesticide, care prezinta pericol sporit pentru mediu si sanatatea populatiei, o constituie cele peste o mie de locatii contaminate
– actualele depozite si fostele depozite si statii de preparare a solutiilor, acum demolate sau semidemolate, cu terenurile adiacente. Sunt necesare masuri urgente de inventariere a lor, determinare a caracterului si gradului de contaminare, asigurare a controlului si monitorizarii lor permanente, iar in perioada urmatoare – realizarea lucrarilor de remediere a acestor terenuri, suprafata totala a carora se estimeaza la peste 1.000 de hectare. Lucrari in acest sens vor fi initiate in cadrul proiectului „Managementul si distrugerea stocurilor de poluanti organici persistenti”.
-Cantitati importante de pesticide inutilizabile si interzise au fost stocate sub cerul liber, in ambalaj deteriorat, ceea ce a sporit riscul unui impact nedorit asupra mediului si sanatatii populatiei
Arcadie Capcelea
Impactul negativ al pesticidelor
Poluantii Organici Persistenti (POP) sunt substante chimice care: au calitati toxice, sunt extrem de periculoase, au un grad inalt de rezistenta la degradare si de acumulare in organismele vii si mediul inconjurator, pot fi usor transportate in atmosfera la distante mari si se depun departe de locul de emisie; pot dauna sanatatii umane si mediului inconjurator, fie aproape sau departe de sursele lor. Actiunea POP asupra organismului uman duce la cresterea morbiditatii prin cancer, dezvoltare anormala, fertilitate scazuta, slabirea imunitatii, reducerea capacitatilor intelectuale.
Deosebit de grave sunt consecintele actiunii acestor substante asupra embrionului, fatului si copiilor mici. In rezultatul masurilor intreprinse de catre autoritatile Republicii Moldova, impactul stocurilor de pesticide inutilizabile si interzise a scazut considerabil, prin concentrarea acestora din cele circa 350 de depozite semidemolate in 34 depozite reutilate si asigurate cu paza. Pericolul insa mai persista.
Din cauza depozitarii si pastrarii cu nerespectarea normelor de securitate, in unele depozite centrale s-au produs incendii, populatia a sustras ambalajul – butoaie si saci din plastic, deja contaminate.
Sursa: Adevarul