A trecut prima minivacanta din aprilie. Trei zile in care luminisurile si poienile din apropierea Craiovei au fost vanate cu inversunare, padurile au ascuns focurile gratarelor, iar apa Jiului a racorit peturile cu bere, vin si suc.
Mai un gratarel, mai un pahar, doua, noua de bere, cateva cu vin negru, un mic dat prin mustar, cateva oua vopsite ciocnite si uite asa au trecut orele pe nesimtite. Dupa ce s-au infruptat si din carnea de miel si au spart intre dinti cojile tari si sarate ale alunelor, craiovenii s-au intins cu burta la soare sau la umbra, dupa preferinta, au jucat rummy sau Monopoli, au dat cu paletele in fluturasi sau au aruncat cu mingea de fotbal de la unul la altul pana pe inserat.
Dupa ce s-au plictisit de iarba verde, si-au adunat obositi, unii chiar plictisiti, jucariile de vacanta si gratarele. Unii si-au luat, pe langa copii si bagaje, si resturile facute. Altii au lasat padurii sacii goi de carbuni, pungile ce invelisera, cu doar cateva ore inainte, pasta de mici, caserolele ramase de la pulpele de pui, peturile de bere, sticlele sau cutiile de suc.
Meniu clasic de iarba verde
Nu e greu sa ti-l imaginezi pe oltean imbuibat dupa atatea ore de mancat, satul de berica si vin, dand indiferent cu piciorul intr-o cutie goala si trimitand-o la umbra unui copac din apropiere. Daca te abati de la soseaua ce traverseaza Padurea Bucovatului, inca gasesti urmele hoardelor de petrecareti: carbuni si lemne arse, servetele cu iepurasi si oua colorate, farfurii din plastic unse cu mustar sau ketchup pe care cainii le adulmeca, pungute de alune sau seminte si multe peturi. Meniul clasic si repetitiv.
La fel e si in boschetii de pe malul Jiului. Pe marginea apei, pescarii stau linistiti si asteapta zbaterea unditelor. La cativa metri in spatele lor, adapostite de cateva crengute, sticlele goale ramase de la vizitatorii de weekend stau ingramadite in iarba. De partea cealalta a drumului, alt tufis, alte resturi.
Printre mizeriile amestecate in iarba, incerc sa-mi imaginez in supermarketul de oras doamnele elegante si cu parul vopsit, insotite de domni seriosi, ce imping carucioarele pline cu de-ale gurii. N-ai zice ca nu stiu cum arata un cos de gunoi. Dar mai e timp sa afle pana la urmatoarele sarbatori.
Sursa: Gazeta de Sud