Spitalul de Urgenta, ingropat in gunoaie

Bolnavii din Spitalul de Urgenta Craiova s-au „ghiftuit” de Paste cu preparate traditionale: miel, oua rosii si cozonac. Dupa ospat, mai multe roabe cu gunoi au fost adunate de pe terasele unitatii sanitare.

De Sarbatori Pascale deosebite au avut parte si bolnavii internati in Spitalul de Urgenta Craiova. Deosebite, in sensul ca au rupt traditia, de voie, de nevoie, si au petrecut Noaptea de Inviere in alte conditii decat erau obisnuiti. Fara chefurile nebune, inconjurati de familie si de prieteni, fara atmosfera calda din casa parinteasca, fara muzica de petrecere. Zambetul cald al rudei care a vegheat la capatai si masa cu bucate traditionale au fost singurele lucruri care le-au amintit bolnavilor ca a fost sarbatoare.

Pomana electorala

De Paste, in Spitalul de Urgenta au fost foarte putini bolnavi internati. In unele clinici, cum ar fi cele de chirurgie, gradul de ocupare au fost la jumatate sau chiar mai mic. Putinii bolnavi ramasi au avut parte de o masa mai speciala, cu bucate traditionale. Viorel Coditoiu, de 41 de ani, a spus ca nici acasa nu ar fi mancat asa de bine: „Oua rosii, cozonac, ciorba de zarzavat, tocana si carne de ied, a fost un adevarat festin, ce mai! Povestea s-a repetat si in a doua zi de Paste, cu exceptia iedului”.

Craioveanul banuieste insa ca a fost vorba de pomana electorala, pentru ca, dupa Paste, meniul a revenit la normal, bolnavii fiind serviti cu aceleasi mancaruri lipsite de calitati nutritive si de gust: „Umbla zvonul pe aici prin spital ca ar fi trecut sageata albastra si ar fi lasat niste pomeni electorale. Si cred ca asa a fost, pentru ca astazi am constatat dezamagit ca s-a revenit la mancarea proasta”.

Ingeniozitate

Totusi, medicii din unele sectii au gasit o solutie ingenioasa pentru a-i ajuta pe bolnavi sa nu dea jos prea repede kilogramele adunate in cele doua zile de „ospat”. In lipsa unei alimentatii consistente si echilibrate, pe care spitalul nu le-o poate oferi, le-au prescris suplimente alimentare de la farmacii. „Fratele meu a avut un accident acum doua zile si trebuie sa manance bine ca sa se puna pe picioare. I-am adus niste banane, portocale, rosii si i-am cumparat, la recomandarea medicului, si niste vitamine. Ca, daca te bazezi pe mancarea din spital, mori cu zile”, a spus Ionel Suliman, un barbat din localitatea Gruia, judetul Mehedinti, venit in vizita la fratele sau.

Mizeria de dupa

Atmosfera pascala nu a reusit nici anul acesta sa atenueze aspectul dezolant al spitalului. Aceiasi pereti mancati de igrasie, aceleasi noptiere ruginite pe care iti e scarba sa le privesti, dar, mai ales, sa le folosesti, banchete jerpelite, cearsafuri zdrentuite etc.

Nu au lipsit nici traditionalele mormane de gunoi din curtea si de pe spatiile verzi. Resturi de mancare, ambalaje de alimente si chiar obiecte de mobilier au ramas la tot pasul dupa bolnavi, vizitatori, dar si dupa unii angajati certati cu bunul-simt, astfel incat terasele si spatiile verzi ale spitalului aratau ieri ca o imensa groapa de gunoi.

Era atat de multa mizerie, incat angajatii spitalului nu stiau de unde sa inceapa curatenia. Abia pe la orele pranzului au reusit sa se hotarasca si au inceput cu replantarea pomilor smulsi din radacina de vizitatorii care au folosit spatiul verde pentru picnic. „In fiecare dimineata adunam de pe terasele de la Urgenta, Radiologie si blocul alimentar cate o roaba de gunoi. Asta se intampla pentru ca oamenii sunt certati cu bunul-simt si, in loc sa puna gunoaiele la cos, le arunca pe geam”, a spus suparat Valentin Ghita, un angajat al Serviciului administrativ.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *