Phenianul a reluat activitatea la instalatia pentru teste nucleare

Phenianul a reluat activitatea la instalatia pentru teste nucleare
Phenianul a reluat activitatea la instalatia pentru teste nucleare
Phenianul a reluat activitatea la instalatia pentru teste nucleare

Coreea de Nord a reluat activitatea la instalatia Punggye-ri, unde a efectuat la 12 februarie al treilea test nuclear, condamnat cu putere de catre comunitatea internationala, a anuntat miercuri un centru de reflectie american, pe baza unor fotografii realizate din satelit, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Potrivit Institutului Statele Unite-Coreea din cadrul Universitatii John Hopkins, aceste fotografii permit detectarea unei cresteri a traficului in incinta instalatiei Punggye-ri. Centrul de reflectie subliniaza totodata ca niciun element nu permite sa se afirme ca sunt in curs pregatiri in vederea unui nou test nuclear.

Niciun vehicul sau persoana nu puteau sa fie detectate la Punggye-ri la o zi dupa efectuarea celui de al treilea test nuclear, la 12 februarie, insa activitatea s-a reluat in mod vizibil la 15 februarie, subliniaza institutul.

Coreea de Nord ar fi izolat cu grija instalatia in cursul testului de la 12 februarie, impiedicand Statele Unite sau alte tari sa detecteze, in atmosfera, daca a fost utilizat uraniu – lucru care ar fi dovedit ca Phenianul dispune de a doua metoda de dezvoltare de armament, pe langa programul cu plutoniu.

Potrivit analistilor de la Universitatea John Hopkins, fotografiile realizate prin satelit permit detectarea activitatii in doua locuri diferite din incinta instalatiei Punggye-ri. Daca Phenianul a efectuat al treilea test nuclear intr-un tunel din sectorul de nord, „atunci tunelul situat in (partea) de sud este disponibil pentru al patrulea test” nuclear.

Coreea de Nord pare ca a utilizat un tunel situat in partea de nord a instalatiei pentru a efectua testul nuclear din 2009, dar zona in care a avut loc explozia la 12 februarie nu este cunoscuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *