Pirateria biologica distruge comunitatile locale

0
352
Pirateria biologica distruge comunitatile locale
Pirateria biologica distruge comunitatile locale

Saschiul roz – o planta modesta din Madagascar – este folosita in productia de medicamente impotriva leucemiei.
Recent, plantele cu proprietati medicinale au fost din ce in ce mai folosite pentru producerea medicamentelor, insa indigenii care le-au identificat de multe ori nu primesc nimic din profit.

Deputatii europeni au votat pe 6 decembrie un raport al deputatei Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franta) care abordeaza pirateria biologica.
Companiile farmaceutice folosesc de multe ori cunostinte traditionale pentru a identifica plante sau substante cu proprietati medicinale. Cercetatorii realizeaza medicamente care sunt apoi brevetate, dar comunitatile locale care au dezvoltat ideile nu beneficiaza de acestea, in unele cazuri nemaiputand folosi propriile descoperiri.

Pirateria biologica nu se reduce la sectorul medical.
Pirateria biologica impiedica progresul tarilor in curs de dezvoltare si combaterea saraciei.

Legislatia actuala favorizeaza companiile, iar cunostintelor traditionale li se ofera putina protectie.

Raportul parlamentar redactat de Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franta) propune un numar de masuri pentru ca tarile in curs de dezvoltare sa beneficieze de resursele lor genetice si cunostintele traditionale:
*UE si statele sale membre sa solicite ratificarea rapida a Protocolului de la Nagoya, pentru a combate pirateria biologica si a restabili corectitudinea si echitatea in schimburile de resurse genetice
*un regulament obligatoriu care impune solicitantilor de brevete sa prezinte originea resurselor genetice si a cunostintelor traditionale si sa demonstreze ca acestea au fost obtinute corect si legal
*UE ar trebui sa ajute statele in curs de dezvoltare sa creeze institutiile necesare pentru a beneficia de resursele genetice si cunostintele traditionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.