Plajele romanesti, neatragatoare

0
339

Raportul Comisiei Europene privind zonele litorale situeaza plajele Olandei pe primul loc in UE

20% din zona de coasta a Romaniei nu a indeplinit standardele de igiena in anul 2007, spune Comisia Europeana. Raportul arata un regres general fata de anul precedent.

Plajele romanesti nu se incadreaza in topul celor mai curate plaje europene. Cu toate acestea, specialistii romani sustin ca litoralul nostru a facut progrese in privinta reducerii problemelor legate de toxicitate si bacteriologie, care in 2007 au fost eradicate.

„Cred ca raportul european se refera la accidentele semnalate de autoritatea de sanatate publica. In 2007, nu a existat poluare pe plajele romanesti”, spune Camelia Dumitrache, reprezentant al Apelor Romane Constanta.

Mai multe plaje verificate

Dupa publicarea documentului, comisarul Uniunii Europene pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat ca Romania si Bulgaria au inregistrat rezultate mai bune decat multe dintre statele membre cu „vechime” mai mare in UE.

Potrivit lui Dimas, in 2007 au existat mai putine tari care au refuzat verificarea plajelor. „Sunt fericit sa observ o reducere a numarului de plaje eliminate de pe liste pentru evitarea verificarilor”, a precizat Dimas, citat de Reuters.

Olanda, in topul plajelor curate

Documentul privind plajele arata ca cele mai curate litoraluri din Europa au fost cele din Olanda, Grecia si Cipru. Astfel, toate cele 86 de zone ale litoralului olandez au indeplinit standardele igienice si ale calitatii apei pentru al treilea an consecutiv. Pe locul doi s-a situat Grecia, unde 99,5 % din plajele verificate s-au dovedit a fi curate, iar pe locul trei, Republica Cipru, unde 99% din plaje s-au incadrat in normele de curatenie.
Clasamentul mai arata ca in Portugalia – 94,6 la suta din plaje sunt conforme cu standardele de calitate, iar in Germania – 93,7 la suta (cu 4 la suta mai putin decat in 2006).

Marea Britanie, afectata de inundatii

Rezultate mai slabe decat anul precedent la criteriul calitatii apei au fost inregistrate in 2007 de Marea Britanie. Un diplomat britanic de la Bruxelles a explicat rezultatele mai slabe prin inundatiile care au afectat Marea Britanie anul trecut.

Statele membre UE au eliminat de pe listele din 2006 143 de plaje, lacuri si rauri. Numarul plajelor care nu au fost verificate a fost cu 44 la suta mai redus decat in 2006. Concluziile raportului arata ca, in total, numarul plajelor care indeplinesc standardele de igiena a scazut cu 1 % in 2007, adica s-a redus la 95,2 la suta.

In acelasi timp 88,7 % din plajele raurilor si lacurilor indeplineau standardele, comparativ cu 88,8 la suta in 2006.

Detalii,pe internet

Cei interesati de litoralurile europene pot consulta pagina de web a Comisiei Europene, care cuprinde hartile interactive privind calitatea apelor de imbaire din toata Europa-www.ec.europa.eu

O descriere mai detaliata a calitatii apei se poate gasi si la www.blueflag.org, site unde sunt inregistrate cele mai ecologice plaje din toata lumea, care au primit celebrul steag albastru

Romania nu figureaza cu nicio plaja, pentru ca plajele noastre nu sunt inscrise
Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.