„Plamanul verde” al Romaniei trebuie resuscitat: Cate hectare trebuie impadurite

Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa
"Plamanul verde" al Romaniei trebuie resuscitat: Cate hectare trebuie impadurite
„Plamanul verde” al Romaniei trebuie resuscitat: Cate hectare trebuie impadurite

Deputatul PNL, Mugur Cozmanciuc, fost secretar de stat in Ministerul Mediului pe domeniul padurilor, spune ca este nevoie de impadurirea a 10.000 de hectare pe an si de un plan national de combatere a taierilor ilegale, adresandu-se in special noului ministru pentru Ape si Paduri.

Cozmanciuc a elaborat o agenda in 10 puncte in domeniul forestier, in urma intalnirilor cu reprezentanti ai intregului sector forestier.

In primul rand, arata acesta este nevoie de adoptarea Strategiei Forestiere Nationale 2014 – 2023, care a si fost elaborata in 2012, avand in vedere ca ultima strategie pentru dezvoltarea sectorului forestier a fost valabila pana in 2010. Conform datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica suprafata totala a fondului forestier national al Romaniei este de 6.519.470 ha si reprezinta 27,7 la suta din suprafata tarii, mai mentioneaza deputatul.

El mai spune ca dezvoltarea durabila a fondului forestier national este direct dependenta de cresterea suprafetei padurilor. Astfel, considera deputatul, trebuie impadurite cel putin 10.000 de hectare pe an.

El considera ca ar fi nevoie ca urmatoarele masuri sa fie puse in practica: adoptarea Programului national de impadurire care sa prevada ameliorarea prin impadurire a 50.000 de hectare din terenuri degradate inapte pentru agricultura, a Programului national pentru prima impadurire a 50.000 de hectare din terenuri agricole si neagricole si a Programului national de perdele forestiere care sa prevada realizarea a 10.000 de hectare de perdele forestiere de protectie ca parte a sistemului national.

Deputatul mai spune ca Romania se afla cu mult sub media europeana din punct de vedere al densitatii retelei de drumuri forestiere si ca trebuie sa ajunga in 2020 la aproximativ 20.000 de kilometri de astfel de cai de acces.

Totodata, majoritatea utilajelor forestiere (tractoare, funiculare, multifunctionale) sunt mai vechi de 10 – 15 ani.

Bani din fonduri europene

In acest context, Cozmanciuc puncteaza ca este nevoie de bani europeni pentru paduri si semnaleaza ca, din cele circa 778 milioane de euro din fonduri europene alocati sectorului forestier pentru perioada 2007 – 2013, pana la finalul anului 2012 au fost contractate circa 222 milioane de euro, reprezentand circa 28,5 la suta rata de accesare.

In noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 este necesara o alocare de 3 miliarde euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), spune Cozmanciuc, aratand ca, in aceeasi perioada, sectorul forestier ar putea genera aproximativ 80.000 de locuri de munca, prin folosirea banilor europeni pentru proiecte de impaduriri, paza a padurilor, realizare de drumuri forestiere si lucrari privind corectarea torentilor, ce duc la reducerea riscului hidrologic.

Deputatul mai spune ca trebuie aplicate prevederile Codului silvic in ceea ce priveste acordarea de plati compensatorii proprietarilor de paduri care indeplinesc functii de protectie.

Lipsa cadastrului forestier este semnalata drept principala cauza a nerespectarii regimului silvic. Baza cartografica, acolo unde exista, este neactualizata si are o vechime de 25 – 30 de ani, iar in prezent exista 500.000 de hectare de padure pentru care nu este asigurata administrarea sau serviciile silvice si pentru care nu sunt elaborate amenajamente silvice.

Tot in prezent, 3,28 milioane de hectare (50 la suta) din fondul forestier se afla in proprietatea statului, 2,1 milioane de hecatre (33 la suta), in proprietatea persoanelor fizice si juridice, 1 milion de hectare (16 la suta) in proprietatea publica a unitatilor teritorial-administrative si 77.000 (1 la suta) in proprietatea privata a unitatilor teritorial administrative.

Codul silvic prevede ca realizarea cadastrului forestier se finanteaza de la bugetul de stat, insa dupa atatia ani de la intrarea in vigoare (2008), nu s-a facut nimic, mai semnaleaza deputatul.

Deputatul mai spune ca trebuie sa existe un Plan national de combatere a taierilor ilegale prin intermediul caruia sa fie marit numarul controalele in fondul forestier national si de asemenea sa cresca numarul personalului cu rol de control din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic si vanatoare (ITRSV)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *