Eforturi pentru curatarea Everestului

Eforturi pentru curatarea Everestului
Eforturi pentru curatarea Everestului

Everestul este poluat de tot felul de gunoaie – corturi, saci de dormit, tuburi de oxigen si chiar cadavre. Pentru a incerca sa rezolve aceasta problema, autoritatile nepaleze au decis ca toti cei care urca pe munte, la intoarcere, trebuie sa coboare de pe Everest 9 kg de gunoaie, informeaza NBC News (5 martie).

Vrem ca alpinistii sa sa fie obligat sa-si aduca inapoi gunoiul – declara pentru New York Times un secretar de stat din Ministerului nepalez al Turismului. Am putea chiar sa restrictionam accesul alpinistilor care nu aduc inapoi gunoiul, declara purtatorul de cuvant al Ministerului Turismului pentru Wall Street Journal.

Deciziile luate reprezinta ultimele dintr-o serie de eforturi facute in ultimii ani pentru a curata gunoaiele de pe Everest.

Serpasii primesc recompense pentru buteliile de oxigen aduse de pe munte. Serpasii au organizat numeroase ascensiuni cu scopul de a curata gunoaiele de pe munte. In 2010, un grup de 31 de serpasi a organizat o expeditie in „zona moarta”, la peste 8.000 de metri, unde nivelul de oxigen este scazut, de unde au adus peste 2000 Kg de gunoaie.

De asemenea, trebuie spus ca si dejectiile umane sunt o problema, deoarece afecteaza resursele de apa din satele de langa tabere si reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor. Analizele din doua locatii, Gorakshep si Lobuche, au aratat nivele de E. coli de 100 de ori mai mari decat cele admise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *