Planta care se uda singura, descoperita in Israel

2
581

In deserturile din Israel exista o planta care se uda singura. Aceasta, un tip de rubarba, are frunze speciale care conduc apa de ploaie, prin canale speciale, catre radacini.
planta care se uda singura
Este singura planta din lume, cunoscuta, cu capacitatea de a se auto-iriga.

Aceasta adaptare ii permite rubarbei sa infloreasca in zone si in conditii extrem de aride, prin colectarea cu pana la 16 ori mai multa apa decat alte plante din regiune, spun oamenii de stiinta care au publicat descoperirea in revista Naturwissenschaften.

Simcha Lev-Yadun, Gadi Katzir si Gidi Ne’eman de la Universitatea Haifa, Israel, au observat rubarba cand studiau plantele din desertul muntos al tarii.

Morfologia frunzelor este asemanatoare cu regiunea muntoasa in care cresc, unde exista canale ce duc apa dinspre munti spre vai. La fel, rubarba de desert (Rheum palaestinum), ce creste in desertul Negev, are o sumedenie de depresiuni prin frunzele sale, ce scurg apa stransa de la ploaie inspre radacina principala.

Testele arata ca apa ajunge la 10 cm adancime in pamant, ajutand la irigarea plantei. Asta inseamna de 10 ori mai adanc decat reuseste ploaia pe terenurile desertice.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.