Plantari pe malul Petei si curatenie pe Cris, de Ziua Apei

Plantari pe malul Petei si curatenie pe Cris, de Ziua Apei
Plantari pe malul Petei si curatenie pe Cris, de Ziua Apei

In fiecare an, pe 22 martie, lumea intreaga celebreaza Ziua Apei, sarbatoare ce va fi marcata si la Oradea, sambata, prin doua actiuni de voluntariat la care este invitat sa participe orice oradean.
Astfel, incepand cu ora 9, un grup de 10-15 tineri vor face curatenie pe malurile Crisului Repede, pe tronsonul dintre podurile Ferdinand si Sovata. Tinerii au intre 24 si 38 de ani si pur si simplu au decis ca vor sa faca ceva pentru oras.

“Eu trec zilnic pe malul Crisului, pe jos sau cu bicicleta, si nu-mi place sa vad PET-uri, carpe prinse in vegetatia de pe mal. Este o imagine neplacuta si nu ma duc pe mal ca sa imi fie rusine. Omul a facut mizerie, omul trebuie sa faca si curatenie”, a declarat pentru BIHOREANUL Alina Balog, unul din initiatorii actiunii.

Voluntarii grupului sunt toti prieteni sau colegi si vor pur si simplu sa nu mai astepte ca cineva sa curete malurile. “Si la noi acasa facem mereu curatenie, chiar daca se face iar mizerie”, a mai spus Alina.

Tinerii indeamna orice oradean dornic sa faca ceva pentru oras sa li se alature, locul de intalnire fiind langa Primarie, la ora 9. Voluntarii vor primi saci in care sa stranga gunoaiele de la ABA Crisuri si Primarie, iar municipalitatea va asigura si transportul gunoaielor adunate.

Tot sambata, si Peta va fi in sarbatoare. La initiativa ONG-urilor Life Tineret, Cercetasii Romaniei – Centrul Local Oradea, Ecotop si Learning Communities, Ziua Apei va fi sarbatorita cu plantari de puieti de arbori si cu curatenie pe malul paraului. Orice oradean este invitat sa participe la actiunea de voluntariat ce va incepe tot la ora 9, de la statuia lui Dimitrie Cantemir. In total, vor fi plantati 60 de puieti, iar cei care doresc sa se implice ca voluntari sunta rugati sa-si anunte participarea prin e-mail la fundatialifetineret@gmail.com sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

Actiunea de plantari face parte din proiectul “Cararea Verde Ovidiu”, un proiect de amenajare a malurilor Petei intre podurile de pe strazile Ronald Regan (fosta Vaporului) si Ion Bradu (dupa Praktiker), pe o suprafata de 2,7 kilometri. Proiectul, initiat de ONG-urile de mediu, presupune crearea unei zone de biodiversitate, unde fauna si flora sa fie protejate.

Tot cu ocazia Zilei Apei, Administratia Bazinala de Apa Crisuri a organizat, in aceasta saptamana, mai multe intalniri cu elevii oradeni, pentru a le explica importanta apei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente