Plantele pot tine astmul sub control

Stimularea memoriei ?i capacit??ii de concentrare cu ajutorul plantelor

Salvia, sovarful si musetelul ii ajuta pe bolnavi sa scape de senzatia de sufocare si de tusea persistenta. Datele statistice arata ca in Romania exista aproximativ doua milioane de persoane bolnave de astm bronsic, desi multe nu sunt inca diagnosticate.salvie

Astmul bronsic poate afecta destul de serios viata unui bolnav daca simptomele nu sunt controlate in permanenta. In prezent nu exista un tratament pentru aceasta boala cronica inflamatorie ce afecteaza caile respiratorii, ci doar unul simptomatic. Efectele medicamentelor pot fi completate cu ajutorul plantelor care, de-a lungul timpului, si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste ameliorarea crizelor de astm.

Fitoterapeutii avertizeaza insa ca nici remediile din plante nu trebuie folosite dupa ureche. „Se poate intampla ca, din cauza dozarii gresite a cantitatilor de planta, efectul obtinut sa fie unul diferit de cel asteptat.

Prin urmare, atunci cand problemele de sanatate sunt mai complicate, se recomanda sa se apeleze numaidecat la un specialist in medicina naturista, deoarece este singurul care poate da o reteta precisa”, spune doctorul farmacist Ovidiu Bujor, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

Sovarful aeriseste caile respiratoriisovarf

Pentru fluidizarea secretiilor bronsice, fitoterapeutii recomanda sovarful, o planta cu efect puternic dezinfectant si antispastic al cailor aeriene superioare.

Se administreaza sub forma de infuzie, care se prepara din doua lingurite de planta maruntita la 250 ml de apa fiarta. Amestecul se acopera zece minute, dupa care se strecoara. Se pot bea pana la trei ceaiuri pe zi, deoarece sovarful este lipsit de efecte secundare.

Terapia cu sovarf se recomanda la intervale regulate de timp, la inceputul fiecarui anotimp.

Salvia are efect antiinfectios

Pulberea de salvie este un remediu natural eficient in reducerea secretiilor in exces de pe caile respiratorii, avand totodata si un efect antiinfectios. „Pulberea de salvie trebuie macinata chiar in momentul in care urmeaza sa fie folosita, deoarece contine ulei volatil. Daca se macina cu mult timp inainte, uleiul se evapora, iar pulberea este lipsita de proprietatile curative ale salviei”, explica doctorul farmacist Ovidiu Bujor.

Timp de o luna, bolnavul de astm trebuie sa-si puna sub limba cate un varf de cutit de pulbere de salvie, de patru ori pe zi. Se recomanda ca tratamentul sa fie aplicat la inceputul primaverii, salvia avand si efect detoxifiant.

Musetelul si levantica, doar in combinatiemusetel

Pentru a tine sub control crizele de astm, specialistii recomanda un amestec de plante cu rezultate pe termen lung. Astfel, se combina 10 g de salvie cu 40 g de musetel, 40 g de trei-frati-patati si 10 g de levantica. Dintr-o lingura de amestec si o cana de apa se prepara o infuzie concentrata.levantica

In cazul copiilor bolnavi de astm bronsic se recomanda o cana de ceai pe zi, care se bea in mai multe reprize. In schimb, adultilor le este recomandat sa bea doua cani de ceai pe parcursul unei zile.

Iar pentru ca la adulti astmul bronsic este de obicei insotit de hipertensiune arteriala, la aceasta reteta se mai pot adauga plante precum vasc, valeriana si talpa gastei. Acestea au rolul de a mentine valorile tensiunii arteriale in limitele normale. Vascul insa se va prepara separat, deoarece, in cazul lui, maceratul se obtine doar la rece.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *