Proiectul ghidului de finantare a programului de impadurire a terenurilor degradate nu include persoanele fizice pe lista beneficiarilor fondurilor. Banii pot fi accesati de autoritatile locale sau de asociatiile de proprietari de terenuri. Proiectele vor fi coordonate de Consiliul Judetean.
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat, zilele trecute, proiectul ghidului de finantare pentru „Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate”, document ce stabileste conditiile in care pot fi accesati banii destinati acestui program.
Programul a fost anuntat inca din primavara acestui an, cand ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, spunea ca beneficiarii vor fi persoanele fizice si juridice, autoritatile locale si composesoratele. Acum, reprezentantii ministerului de resort afirma ca „persoanele fizice pot participa la program doar daca se constituie in asociatii (cu personalitate juridica)”.
Conform proiectului de ghid, categoriile de solicitanti considerate eligibile sunt unitatile administrativ-teritoriale si asociatiile de proprietari de terenuri agricole.
„Asociatiile de proprietari de terenuri agricole pot fi constituite din unitati administrativ-teritoriale, persoane fizice, unitati si institutii de invatamant, unitati de cult”, se mai arata in documentul citat.
Coordonare la nivel judetean
Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie sa acopere o suprafata minima pe care urmeaza sa fie facute plantari. Astfel, suprafata perimetrului de ameliorare propus pentru realizarea investitiei este de minimum un hectar in zona de campie, doua hectare in zona de deal si trei hectare in zona de munte.
O alta conditie stipulata in ghid tine de depunerea proiectelor pentru fiecare judet. Astfel, toate cererile de finantare de la nivelul unui judet sunt coordonate si transmise spre aprobare la AFM de catre Consiliul Judetean, institutie ce face selectia proiectelor.
„Am optat pentru aceasta varianta deoarece consiliile judetene sunt institutiile responsabile cu stabilirea planului de impadurire pentru fiecare judet”, au explicat, pentru „Adevarul”, reprezentantii Ministerului Mediului.De asemenea, dupa aprobarea proiectelor, tot Consiliile Judetene sunt cele care urmaresc realizarea procedurilor de implementare.
Finantarea pe care o acopera fondurile de la AFM poate ajunge pana la 100% din valoarea proiectului. In cazul in care cheltuielile pentru un proiect nu pot fi sustinute in totalitate din bani de la Fondul pentru Mediu, solicitantul trebuie sa faca dovada faptului ca detine fondurile necesare cofinantarii.
Conform proiectului de ghid, valoarea totala a cererilor de finantare dintr-un judet nu poate depasi cinci milioane de lei.
In ceea ce priveste cheltuielile pe care le acopera programul, acestea vizeaza executarea drumurilor tehnologice de acces la santier, pregatirea terenului, achizitionarea si transportul puietilor, lucrarile privind administrarea ingrasamintelor, studiile de fezabilitate, taxa pe valoare adaugata, precum si lucrarile de intretinere a plantatiei pentru o perioada de 60 de luni de la infiintarea acesteia.
De asemenea, sunt incluse la cheltuieli eligibile materialele si manopera pentru gardul de imprejmuire a plantatiei si pentru un gard viu. In acest caz insa costurile nu pot depasi 15% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
In privinta datei de cand pot fi depuse proiectele, cei de la Ministerul Mediului spun ca stabilirea acesteia depinde de aprobarea proiectului de ghid de finantare. „Ghidul de finantare va fi aprobat in cursul lunii august 2009, urmand ca, in aproximativ doua saptamani de la aprobare, sa demareze efectiv procedura de depunere a proiectelor”, au mai precizat oficialii ministerului de resort.
Bani din taxa auto
Fondurile necesare acestui program vor fi asigurate, conform legislatiei ce reglementeaza destinatia banilor incasati din taxa de poluare auto, de la Fondul pentru Mediu. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, valoarea totala a finantarii prevazute in acest sens pentru 2009 este de 100 de milioane de lei.
Cele mai putine paduri, in Calarasi si in Teleorman
Tara noastra se situeaza, din punctul de vedere al suprafetei impadurite, pe locul 13 la nivelul Uniunii Europene, cu o medie de 26%. In ceea ce priveste tarile similare ca relief si clima, conditii mai bune se inregistreaza in Austria (38%), in Cehia si in Slovacia (34,7%) si in Bulgaria (32,5%).
In ceea ce priveste situatia la nivel national, judetele Calarasi si Teleorman sunt in topul judetelor cu cele mai mici suprafete de vegetatie forestiera, cu 4,2 procente. Clasamentul judetelor continua cu Constanta (5,5%), Braila (5,7%), Ialomita (5,8%), Galati (8,3%) si Olt (9,6%).
Prin raportarea suprafetei impadurite a tarii la numarul de locuitori, calculele arata ca fiecarui roman ii revin 0,33 hectare de vegetatie forestiera. Din acest punct de vedere, Romania se pozitioneaza pe locul al zecelea la nivel european. Pozitiile de top sunt ocupate de state precum Finlanda sau Suedia, cu o medie de 4,66, respectiv 2,88 hectare de teren impadurit pe cap de locuitor.
Sursa: Adevarul