Reciclam, dar din “fotoliu”

Din cand in cand, primariile anunta urbea ca se pregateste un nou episod din serialul eco “Marea debarasare”. Numai ca majoritatea romanilor nu cunosc legislatia cu privire la gestionarea deseurilor electrice, dar nici nu ar renunta cu usurinta la electronicele vechi.electronice

Romanii se despart cu greu de electronicele vechi. Nu e tocmai o noutate, ci mai degraba o continua stare de fapt. Un sondaj comandat de ECOTIC, organizatia de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, arata ca in 2009 populatia a renuntat la o parte din produsele mai vechi de cinci ani, fenomen constatat pentru majoritatea tipurilor de produse. Totusi, ponderea populatiei care detine in gospodarie echipamente nefunctionale este in scadere fata de 2008 (de la 65,8% la 61,4%), iar majoritatea populatiei ar renunta la echipamentele nefunctionale detinute daca ar fi sprijinita in acest sens prin programe de inlocuire corelate cu reduceri de pret. Conform studiului, peste 90% din respondenti admit ca activitatea de colectare selectiva a deseurilor este importanta, insa in continuare nu actioneaza in aceasta directie. Ei sunt dispusi sa adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar in masura in care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor si, eventual, li se ofera facilitati financiare la achizitia altor produse noi.

CADOURI SI STOCARE
In ceea ce priveste modalitatile de renuntare la produsele electronice uzate, peste o treime din persoanele intervievate l-au dat pe cel inlocuit unei alte persoane, iar peste 30% l-au pastrat in gospodarie.

Desi, comparativ cu anul trecut, procentul persoanelor care le tin in gospodarie a scazut, o mare parte continua sa le stocheze, deoarece nu cunosc foarte bine alternativele.

COMPORTAMENT
Conform datelor oferite de jucatorii de pe piata, vanzarile de electronice, electrocasnice si produse IT a scazut cu 60% in prima parte a anului fata de 2008. Totusi, sondajul ECOTIC arata ca anul acesta a crescut semnificativ numarul gospodariilor care detin cuptoare cu microunde (de la 61% in 2008 la 68,1%), roboti de bucatarie (de la 45,3% la 51,2%) sau aparate electrice de ras (de la 26,6% la 34,2%). De asemenea, numarul celor care detin telefoane fixe a scazut (de la 86% la 78%) si a crescut pe segmentul telefoniei mobile (de la 93% la 99%).

Produsele aflate in topul achizitiilor din ultimele 12 luni sunt destinate entertainment-ului: televizor (20,7%), computer (15,5%), celular (13,6%). In ceea ce priveste zonele de achizitie, majoritatea cumpara echipamente din magazine de specialitate (64,8%), hypermarketul este optiunea pentru 32,5%, iar 5% din online, singurul segment de business in crestere.

Majoritatea celor intervievati intentioneaza sa utilizeze echipamentele pana cand se strica. Sondajul comandat de ECOTIC a fost realizat in luna iulie, cu sprijinul companiei de cercetari de piata Daedalus Millward Brown. Cercetarea s-a derulat pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane la nivelul oraselor cu peste 50.000 de locuitori.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente