Rezultatele studiului „Dotarile din gospodarii cu echipamente electronice si atitudinea populatiei fata de echipamentele electronice uzate”

0
444

Ecotic

 Pentru descarcarea studiului faceti click aici

ECOTIC, organizatia de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), a realizat, in luna iulie 2009, cu sprijinul companiei de cercetari de piata Daedalus Millward Brown studiul „Dotarile din gospodarii cu echipamente electronice si atitudinea populatiei fata de echipamentele electronice uzate”.

Astazi, 29 iulie, incepand cu ora 12.00, la Casa Doina, s-a desfasurat conferinta de presa prin care au fost facute publice rezultatele studiului de piata realizat de catre compania Daedalus Millward Brown, la solicitarea Asociatiei ECO TIC.

Conferinta s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor Ministerului Mediului, a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, a Garzii Nationale de Mediu si a Ministerului Economiei.

In cadrul conferintei au luat cuvantul domnul Valentin Negoita (Presedinte ECO TIC), doamna Cristina Iordache (Daedalus Millward Brown) si domnul Clement Hung (GREN WEEE) si a fost moderata de catre domnul Bogdan Lefter.

Sesizand lipsa datelor relevante privind piata DEEE-urilor, ECOTIC si Daedalus Millward Brown au realizat un nou val de chestionare, prin intermediul carora sa identifice tendintele privind obiceiurile populatiei in raport cu achizitia si inlocuirea produselor electronice.

Cercetarea, realizata pe un esantion reprezentativ de 1.000 persoane, la nivelul oraselor cu peste 50.000 de locuitori, a urmarit dotarea gospodariilor cu echipamente electrice si electronice (EEE), obiceiurile de achizitie a noilor EEE, precum si atitudinea pe care o are populatia fata de echipamentele electronice uzate.

Conform studiului, peste 90% dintre respondenti admit ca activitatea de colectare selectiva a deseurilor este importanta (13,7%) si foarte importanta (80,8%), insa in continuare nu actioneaza in aceasta directie. Ei sunt dispusi sa adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar in masura in care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor si, eventual, li se ofera facilitati financiare la achizitia altor produse noi.

Din punct de vedere al dotarii gospodariilor cu echipamente electronice, in majoritatea exista: frigider/congelator (99,2%), masina de spalat rufe (97,3%), uscator de par (89,8%), televizor (99,2%), telefon mobil (99%) sau calculator (86,9%). Comparativ cu anul 2008 a crescut semnificativ numarul gospodariilor care detin cuptoare cu microunde (de la 61% la 68,1%), roboti de bucatarie (de la 45,3% la 51,2%) sau aparate electrice de ras (de la 26,6% la 34,2%).

Analizand durata de viata a echipamentelor in gospodarie fata de anul 2008, populatia a renuntat la o parte dintre produsele mai vechi de 5 ani, fenomen constatat pentru majoritatea tipurilor de produse. De asemenea, se observa o crestere usoara a intentiei de a limita durata de folosire a acestor echipamente. Referindu-ne la motivatiile de achizitionare ale unui produs electronic si luand in considerare produsele cel mai recent achizitionate, cele mai multe produse au fost cumparate pentru a le inlocui pe cele uzate moral.

Ponderea populatiei care detine in gospodarie echipamente nefunctionale este in scadere fata de 2008 (de la 65,8% la 61,4%), iar majoritatea populatiei ar renunta la echipamentele nefunctionale detinute, daca ar fi sprijinita in acest sens, prin programe de inlocuire corelate cu reduceri de pret.

In ceea ce priveste modalitatile de renuntare la produsele electronice uzate, peste o treime dintre persoanele intervievate l-au dat pe cel inlocuit unei alte persoane, iar peste 30% l-au pastrat in gospodarie. Desi comparativ cu anul trecut, procentul persoanelor care le tin in gospodarie a scazut, o mare parte continua sa le stocheze, deoarece nu cunosc foarte bine alternativele.

Cea mai mare parte a populatiei (64.8%) achizitioneaza echipamente electrice si electronice de la magazine de specialitate, iar o treime (32.5%) – de la supermarketuri si hypermarketuri.

In continuare, nivelul de cunoastere a legislatiei cu privire la gestionarea deseurilor electronice este scazut.

In acest sens, ECOTIC impreuna cu autoritatile isi propune sa desfasoare campanii nationale de constientizare, dublate de proiecte pilot la nivel local, destinate cresterii nivelului de informare al populatiei.

Despre ECOTIC

Menirea ECOTIC este de a proteja mediul inconjurator prin preluarea responsabilitatilor ce revin producatorilor sau tertilor ce actioneaza in numele lor pentru realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), inclusiv raportarea catre autoritatile din domeniu.

Organizatia ECOTIC a fost fondata in anul 2006 si autorizata de Ministerul Mediului in anul 2007 cu licenta de operare 001 si reautorizata in anul 2009. In prezent, ECOTIC are peste 300 de membri si face parte din asociatia paneuropeana WEEE Forum (www.weee-forum.org).

Prin intermediul sistemului de colectare selectiva a DEEE, in anul 2008 organizatia ECOTIC a colectat si reciclat un volum de 9.000 tone DEEE, aproximativ 50% din totalul DEEE colectate la nivelul Romaniei.

Pentru anul 2009, ECOTIC si-a propus sa gestioneze peste 10.350 tone DEEE, ceea ce reprezinta o crestere cu 15% fata de 2008. ECOTIC a amplasat peste 400 de containere in toate judetele tarii si continua sa isi dezvolte reteaua proprie de colectare DEEE-uri.

www.ecotic.ro

Despre Daedalus Millward Brown

Daedalus Millward Brown este una dintre cele mai mari companii de cercetare de marketing din Romania. Companie 100% romaneasca, Daedalus imbina experienta pe piata locala cu know-how-ul obtinut prin parteneriatul cu MiIlward Brown – cea mai dezvoltata retea de specialisti in evaluarea de activitati de marketing si branding la nivel mondial – pentru a aduce valoare clientilor sai.

www.daedalusmb.ro

 

 Pentru descarcarea studiului faceti click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.