Podul gunoaielor

  0
  337

  Sticle, hartii, cartoane, fete de masa, haine imbibate cu apa au fost stranse din jurul podului de la intrarea in Podari. Peste 800 de metri cubi de gunoaie s-au adunat pana ieri in campania „Craiova curata”, demarata, miercurea trecuta, de primarie in parteneriat cu Gazeta de Sud.

  Munca tuturor celor implicati in campania de curatare a Craiovei incepe sa dea roade. Dupa doua zile – joi si vineri – de smuls iarba, sapat buruienile si adunat maracinii, dupa ore intregi de tasat pamantul la peste 30 de grade Celsius, locatarii ANL-urilor de pe strada Potelu, care n-au miscat un deget, pot privi acum nestingheriti miscarea masinilor fara sa fie impiedicati de boschetele agresive ce le crescusera aproape de locuinte. Din pacate, insa, in nici doua zile, pe drumul proaspat curatat au aparut deja gunoaiele, aruncate parca ostentativ aproape de mijlocul strazii. Sau, poate, o fi fost de vina vantul…

  Folosim, apoi aruncam

  Ieri-dimineata, actiunea a fost continuata in zona de iesire spre Calafat, inainte de intrarea in comuna Podari. Raspanditi pe teren, in urma utilajelor aduse de firma Delta si de Serviciul Public de Salubritate, au golit saci dupa saci cu gunoaiele aruncate de-a lungul drumului. Sarcina mai grea le-a revenit persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Pelendava si al celui de Maxima Siguranta. Detinutii au coborat sub pod, sa curete malurile. „Am gasit de toate aici: sticle, fete de masa, haine. Aruncam si noi la tara, dar acolo e o rapa care trebuie astupata si toata lumea isi ducea gunoaiele in locul ala. Aici, zic ca le-arunca in apa curgatoare, ca duce mizeria, dar s-au strans toate sub pod”, a spus Petre Barbu, din cadrul Penitenciarului Pelendava. „Am facut curatenie si in Parcul Cornitoiu. E dezastru acolo! E de vina intai mentalitatea omului. Stiti cum e romanul nostru, a mancat, a aruncat! Degeaba face primaria curat si pune cosuri de gunoi”, a adaugat barbatul, inchis pentru… un capac din carosabil, provocand 200 de lei prejudiciu si primind trei ani condamnare!
  La picioarele podului era greu sa suporti mirosul degajat de gunoaiele stranse langa apa. „Daca toti arunca… ar trebui sa fie mobilizati mult mai multi oameni si mai des”, a declarat si Alexandru Patachia. Acesta recunoaste ca obisnuia sa arunce pachete de tigari sau altceva daca nu era cos de gunoi in apropiere: „Acum n-ar trebui sa mai fac asa, ca am vazut cum e la munca”. Ionel Tudosie si-a amintit si el ca, daca nu zarea un cos, arunca si pe strada. „Cand mergeam la gratar, nu se intampla la fel. Strangeam, ca asa fusesem invatat”.

  Gunoaie in metri cubi

  Zona Popoveni a fost de departe cel mai imbacsit punct, de acolo fiind ridicati si transportati la rampa de gunoi de la Mofleni 600 mc de gunoi, in 30 de curse. „La Facai au fost stransi 24 de metri cubi, la fel ca de la ANL-urile de pe Potelu”, a precizat Dan Petre, directorul tehnic al Serviciului Public de Salubritate. Ieri, la orele amiezii, de la iesirea spre Calafat se adunasera 144 de metri cubi de deseuri.

  Sursa: Gazeta de Sud

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.