Americanii se pregatesc in acest an de alegeri. Vor fi puse in joc mandatele tuturor institutiilor aflate la putere, Congres, o treime din Senat si Casa Alba.

Cum mediul politic american este unul foarte dur si deschis total competitiei, in arena nu vor fi acceptati decat candidati bine pregatiti, care inspira si atrag atentia alegatorilor. Actualii candidati s-au hotarat ca agenda lor electorala sa fie verde, iar planurile lor pe termen lung vizeaza in primul rand protectia mediului inconjurator.

Republicani sau demo-crati, cei care vizeaza puterea in America s-au hotarat sa puna pe primul loc in programul lor electoral ma-surile pe care le vor lua in legatura cu schimbarile climatice.

Hillary Clinton, care candideaza din partea democratilor, sustine ca protectia mediului a devenit deja o problema morala pentru americani. Politicile de reducere a dioxidului de carbon si a celorlalte emisii necontrolate de gaze care accentueaza fenomenul de incalzire globala reprezinta una dintre prioritatile programului sau electoral.

Energia regenerabila tine agenda electorala

Clinton propune investitii masive in tehnologiile de mediu, folosirea rationala a combustibililor si stabilirea unei piete nationale bazate pe reducerea poluarii. Rudy Giuliani, candidat republican, propune electoratului ca biocombustibilii sa inlocuiasca petrolul adus din import, iar energia regenerabila sa devina una dintre tintele economiei americane.

Mike Huckabee, republican din Arkansas, militeaza pentru explorarea, conservarea si dezvoltarea formelor alternative de energie. El considera ca pornind pe acest drum, va fi asigurata independenta energetica a SUA. Bill Richardson, democrat din New Mexico, are, de asemenea, ca prim punct pe agenda sa electorala protectia mediului si rezolvarea problemelor carburantilor prin promovarea energiei regenerabile.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here