Incalzirea globala si efectele sale nu se arata prea dramatice nici pentru economia prezentului, nici pentru cea a viitorului.
Dimpotriva, am putea spune ca, atata vreme cat vor exista astfel de probleme, guvernele vor aloca averi pentru investitii, energii verzi, sau dezvoltarea produselor prietenoase cu mediul.
Deja s-a lansat noua generatie a start-up-urilor ecologice, care promit mult. Un raport optimist al World Watch Institute, citat de AFP, subliniaza ca schimbarile climatice vor determina, indirect, o dinamica economica pozitiva si inovatoare: „”exista semnele unei economii durabile si vibrante pe cale de aparitie, consecinte ale unei extraordinare inovatii ce se manifesta in randul ONG-urilor, al consumatorilor si al guvernelor, si care se extinde pana la lumea finantelor si a afacerilor””. Presedintele Institutului, Chris Flavin, a precizat ca, deocamdata, cea mai buna solutie pentru a reusi sa ne adaptam schimbarilor climatice este inovatia. „”Principala problema este de a sti daca inovatia va fi suficienta””, a mai spus el
Comertul cu credite de dioxid de carbon s-a triplat in 2006
Mai tot ce este legat de noi resurse, sau de orice planuri de protectie a mediului prezinta interes pentru investitii, in mai toate tarile. In 2006, de pilda, guvernele au investit 52 de miliarde de dolari numai in energii noi, cu 33% mai mult decat in anul precedent. Tendinta este in crestere, pentru 2007, estimarile aratand ca s-ar fi investit circa 66 miliarde de dolari. La fel, comertul cu credite de dioxid de carbon a luat un neasteptat avant, ajungand la 30 de miliarde de dolari in 2006, de trei ori mai mult decat in 2005. Datele Bancii Mondiale arata ca aproape 40% din tarile intregii lumi pot avea un declin de cel putin 5% al averii lor, din mai multe cauze: defrisarea padurilor fara reimpaduriri, epuizarea resurselor naturale, consecintele emisiilor de carbon.
Sursa: Gandul