Conflictele de mediu zgaltaie Moldova

  0
  424

  Conducerea combinatului chimic Amurco Bacau reclama ca amenda de 100.000 lei aplicata de Garda de Mediu pentru nerealizarea unei masuri din planul de conformare este nejustificata. Directorul combinatului, Laurentiu Hotea, spune ca masura a fost intarziata din cauze ce nu pot fi imputate societatii.
  El a declarat ca firma a luat in serios programul de mediu realizand toate lucrarile prevazute pentru 2007, cu exceptia uneia, care a fost realizata partial din cauze ce nu pot fi imputate operatorului Amurco. „Mai precis, unele repere speciale, ce nu se pot realiza in tara, nu au putut fi livrate la timp de furnizorul extern. Am informat autoritatile de mediu de aceasta situatie si am solicitat decalarea termenului de realizare a masurii”, spune Laurentiu Hotea. El a dat de inteles ca nu sanctiunea in sine sau cuantumul ei l-au nemultumit cel mai mult, cat faptul ca reprezentantii Garzii de Mediu au facut public acest aspect. In replica, Titi Secara, seful Garzii de Mediu, a recunoscut ca a fost o satisfactie pentru el sa aplice amenda maxima combinatului Amurco. „Am stabilit amenda la un miliard tinand cont de mai multe aspecte. Acest agent economic nu a recunoscut vreodata nici una din poluari. Noi consideram ca e un pic de rea-credinta la mijloc si trebuie sa recunosc ca a fost o satisfactie pentru noi sa dam aceasta amenda”, a explicat Titi Secara, comisarul sef al Garzii de Mediu Bacau.

  Gunoaie in albia lacului de acumulare Izvorul Muntelui

  O parte din gunoiul depozitat in albia Lacului de acumulare Izvorul Muntelui de administratia comunei Ceahlau, judetul Neamt, zace si acum acolo, din vara, dupa mai multe controale ale Garzii de Mediu si amenzi insotite de termene de conformare. Comisarii nu ajung sa vada gunoaiele, pentru ca se opresc prin birouri sau asteapta in continuare documente care trebuiau furnizate de administratia comunei inca din luna septembrie a anului trecut. Intr-o adresa trimisa comisarului general al Garzii de Mediu, Cristian Grecu, presedintele asociatiei Actiunea Civica Directa, arata lipsa de eficienta a activitatii din teritoriu. „Fotografiile sunt facute in zona asa-zis „salubrizata”, amplasata intre gaterul administrat de Puiu Florin si zona debarcaderului. Stratul cu deseuri compactate si ingropate in albia minora poate fi identificat in taluzul erodat de unda de viitura din 25 august 2007, la adancime de circa 30 cm de suprafata”, precizeaza Cristian Grecu. Noul comisar sef al Garzii de Mediu Neamt, Neculai Bucsa, a declarat ca a fost in Ceahlau sa vina in contact cu situatia, dar ca inca asteapta sa ii parvina niste documente.

  Sursa: Romania Libera

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.