Polonia ar putea fi nevoita sa astepte inca patru ani pentru efectuarea de noi foraje care sa furnizeze un verdict final cu privire la cat de profitabile sunt rezervele sale de gaze de sist, a declarat vineri noul ministru polonez al Mediului, Maciej Grabowski, transmite Reuters.
Comentariile ministrului Mediului sunt mai prudente decat cele ale adjunctului sau, Piotr Wozniak, care saptamana trecuta declara ca Polonia se pregateste sa extraga gaze de sist incepand din 2014.
‘Stim ca exista gaze de sist dar nu stim in acest moment daca exploatarea este profitabila. Nu exista suficiente sonde, trebuie sa avem de cel putin cinci ori mai multe’, a declarat Maciej Grabowski pentru postul public de radio din Polonia. ‘Daca vom ajunge la acest numar de sonde in urmatorii patru ani atunci vom putea sa estimam daca putem ajunge la o productie industriala’, a mai spus Grabowski.
Cu 38 de milioane de locuitori, Polonia consuma in prezent 14 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care doua treimi sunt importate din Rusia. Polonia vrea sa-si reduca dependenta de gazele rusesti si mizeaza pe gazele de sist insa pana acum aceste sperante s-au redus ca urmare a rezultatelor sale ale forajelor, birocratiei si incertitudinilor legislative.
Potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), Romania, cu o rezerva recuperabila estimata la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de sist, se situeaza pe locul 3 in Europa, dupa Polonia (4.190 miliarde de metri cubi) si Franta (2.879 miliarde de metri cubi) si inaintea Danemarcei (906 miliarde de metri cubi).
In Romania, grupul energetic american Chevron intentioneaza sa demareze lucrari de explorare a gazelor de sist la trei blocuri (Costinesti, Vama Veche si Barlad). Ministrul Mediului, Rovana Plumb a precizat insa ca pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai intai sa se faca explorarea gazelor de sist, proces care dureaza cinci ani.