China va investi 500 de milioane de euro in energia eoliana din Bulgaria

0
530
De la începutul anului s-au montat doar 9 turbine eoliene. În 2013 au fost plantate 384 de „mori“
Proiectele de energie regenerabilă au ajuns la o capacitate totală de 4.582 de MW la finele lunii februarie
China va investi 500 de milioane de euro in energia eoliana din Bulgaria
China va investi 500 de milioane de euro in energia eoliana din Bulgaria

O companie chineza de stat va investi un miliard de leva (500 milioane de euro) intr-un parc eolian din nord-estul Bulgariei, scrie vineri cotidianul sofiot Standart. Investitia va duce la crearea a 750 de noi locuri de munca.
Prin contractul incheiat joi cu Compania Nationala Electrica a Bulgariei, investitorul chinez se mai angajeaza sa construiasca sau sa refaca gratis 200 kilometri de drumuri in comunele in care vor fi amplasate turbinele eoliene.

Spre deosebire de celelalte centrale eoliene, pentru aceasta investitie statul bulgar nu s-a angajat sa achizitioneze energia produsa la preturi stabilite pe termen lung, ci investitorul privat va vinde energia pe piata. Astfel, aceasta investitie mare nu se va reflecta in niciun fel in facturile consumatorilor. Semnarea contractului este un semn bun pentru cooperarea economica bulgaro-chineza, considera expertii.

In alta ordine de idei, jurnalul Monitor informeaza ca autostrada dintre Sofia si frontiera cu Grecia va fi finalizata abia in anul 2022, din cauza ultimului tronson de 64 kilometri care traverseaza zona naturala protejata a defileului Kresna. Acolo vor fi construite doua tunele, dintre care unul cu o lungime de 13 kilometri, care va deveni astfel cel mai lung tunel pe uscat in Europa. Costul total al tronsonului se va ridica la 830 de milioane de euro.

Doua tronsoane din aceasta autostrada sunt deja functionale, iar alte doua trebuie finalizate in urmatorii doi ani, dar constructia tunelului va continua aproximativ 7 ani, scrie ziarul citat. Autostrada face parte din Coridorul paneuropean 4 si constructia sa este finantata predominant din fonduri europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.