Ce i-a motivat sa-si investeasca banii si timpul pentru a populariza avantajele energiei curate a incercat sa afle Diana Raileanu.
Pensionarul Boris Grama din comuna Hartopul Mic, raionul Criuleni a facut, metaforic vorbind, o intelegere cu soarele care zi de zi accepta sa-si imparta lumina, iar gospodarul sa o transforme in energie electrica. Pe post de intermediari sunt cele 12 panouri asezate pe acoperisul casei. Lunar, Boris Grama ofera in reteaua nationala peste 260 de kwh:„Pana cand mi-a reusit acest lucru. Primii pasi sunt imbucuratori, cred ca pe viitor aceasta sursa de energie imi va da putinta ca tot ce am investit sa-si aduca roadele, timp de patru-cinci ani se va recupera investitia de 4,500 euro.”
Europa Libera: Dle Grama, 4500 de euro sunt multi bani pentru un om de la sat. Cum i-ati adunat?
Boris Grama: „Am luat credit. In afara de aceasta am primit un grant si prima data noi am investit 1,500 de euro.”
Desi panourile de transformare a energiei solare in energie electrica l-au costat pe gospodarul din Hartopul Mic pensia pe un an de zile, investitia a meritat, spune el:
Boris Grama: „In legatura cu aceea ce cheltuielile de energie pentru incalzire se mareau, fiindca tariful se mareste, acest fapt ne-a determinat sa ne sfatuim acasa si sa realizam acest proiect. noi am fost sustinuti de catre copiii nostri. In general, avem un vecin care acum incepe si la el instalarea panourilor.”
Printre laureatii concursului „Moldova Eco-Energetica” se numara si Institutul Oncologic din capitala, care printr-un grant oferit de Guvernul Japoniei, de 5 mln dolari, a instalat panouri solare prin intermediul carora institutia economiseste peste 375 de mii de kwh anual. Economiile de sute de mii lei anual contribuie la depistarea precoce a cancerului. Astfel, Institutul Oncologic este primul spital care aplica standardele europene nu doar in tratamentul pacientilor dar si in utilizarea tehnologiilor eco-energetice.
Prezent la Gala de premeiere, prim-ministrul Iurie Leanca a constatat ca resursele locale de energie ar putea acoperi o buna parte din consumul actual al Republicii Moldova si, astfel ar reduce substantial dependenta tarii de importuri de surse energetice:
„Consumul de energie al blocurilor de locuit constituie aproape jumatate din tot consumul de energie pe tara, iar proiectele noastre pilot au demonstrat ca se pot obtine economii de 40 % si chiar 50 % la consumul de energie, doar de pe urma efectuarii unor investitii reduse ca si cost la imbunatatirea performantei energetice a cladirilor. Iata de ce trebuie sa facem asa incat fiecare cladire sau intreprindere industriala construita astazi, far masuri de eficienta energetica, sa reprezinte de fapt nimic altceva decat o oportunitate ratata de a pune sub lacat consumul mare de energie pentru decenii.”
Cei 18 laureati ai Galei „Moldova Eco-Energetica” spulbera de fapt scepticismul celor care nu cred ca energia in zilele noastre poate fi ieftina si perfect ecologica.
Autoritatile moldovene si-au propus pana in anul 2020 sa reduca dependenta energetica a tarii cu 20 la suta, or cifrele prezentate in 2012 sugerau ca 95 la suta din necesarul energetic al tarii este asigurat din importuri.