Termocentrala Rovinari a depasit alarmant emisiile de bioxid de sulf

Termocentrala Rovinari a depasit alarmant emisiile de bioxid de sulf
Termocentrala Rovinari a depasit alarmant emisiile de bioxid de sulf

Termocentrala din Rovinari ar fi trebuit sa se incadreze anul trecut in 10.110 tone emisii bioxid de sulf, dar a emis in atmosfera 26.290 de tone. Desi a poluat de doua ori si jumatate mai mult decat avea dreptul, complexul a primit o amenda simbolica, de 15.000 de lei.

Conform datelor prezentate de reprezentantii Garzii de Mediu Gorj, Termocentrala de la Rovinari a inregistrat anul trecut aproape o triplare a emisiilor de bioxid de sulf eliberate in atmosfera, fata de limita admisa. Pentru deficientele constatate de comisari a fost aplicata o sanctiune contraventionala si au fost impuse masuri de solutionare a problemei. „S-a aplicat o sanctiune de 15.000 lei la Sucursala Electrocentrale Rovinari, pentru depasirea plafonului de emisii alocat anului 2012. Cantitatea a fost depasita cu 162%. Valoarea alocata pe tot amplasamentul a fost de 10.110 tone bioxid de sulf si au consumat 26.290 tone”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar sef interimar Garda de Mediu Gorj.

Anual, fiecare instalatie mare de ardere are alocata o anumita cantitate de emisii pe care le pot elibera in atmosfera.

Controale la termocentrale

In perioada urmatoare, comisarii Garzii de Mediu Gorj vor intreprinde alte controale la termocentralele din Gorj. Acestia vor verifica daca grupurile energetice se conformeaza la directivele europene de mediu. „In lunile martie-aprilie vom face controale la ambele termocentrale. Este vorba de masuri care trebuiau si trebuie realizate pana la sfarsitul anului 2012, respectiv sfarsitul anului 2013. La Termocentrala Turceni, trebuia pus in functiune un sistem de evacuare a zgurii si cenusii in sistem fluid dens, iar la Rovinari este situatia unor grupuri energetice care trebuiau conformate la emisiile de SO2”, a precizat  Gheorghe Sanda, comisar sef interimar Garda de Mediu Gorj.

Carierele Rosia si Rosiuta, luate in colimator

Comisarii Garzii de Mediu Gorj vor efectua controale planificate si la exploatatiile miniere din judet. Va fi verificat stadiul realizarii programelor de conformare din autorizatiile de mediu si identificarea altor aspecte care au condus la neconformitati majore in trecut si pentru care comisarii au impus masuri de solutionare a deficientelor.

Cariera Rosiuta din cadrul exploatarii miniere Motru este vizata in special datorita depozitului de carbune care creeaza disconfort cetatenilor din zona cu praf si zgomot. Nici cariera Rosia nu va fi neglijata, aceasta inregistrand probleme in ceea ce priveste zgomotul si praful de la depozitul de carbune de la Rovinari. Benzile transportoare care alimenteaza depozitul, trec prin apropierea zonelor locuibile.

Carierele gasite cu nereguli risca amenzi de pana la 100.000 lei si, mai mult decat atat, risca si suspendarea autorizatiei de mediu.

ALTE AMENZI

Conform datelor prezentate de reprezentantii Garzii de Mediu Gorj, au mai fost sanctionate societatile: Stromit Masini Unelte SRL punct de lucru Aninoasa-120.000 lei, Landreass Investment SRL Turburea – 40.000 lei, Saviroxi Metal SRL punct de lucru Slivilesti – 3.000 lei, Intreprindere Individuala Stoica Vasile din Motru – 15.000 lei, Rominex Mining Engineering Rovinari-10.000 lei si Succes Nic Com,  punct lucru Pestisani-5000 lei. Societatile au fost amendate pentru depozitarea necorespunzatoare a deseurilor nepericuloase.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente