Comisia europeana ignora dezastrul ecologic de la Copsa Mica
In timp ce pentru Bulgaria a declansat procedura de infrigement, din cauza poluarii orasului Sofia de un combinat metalurgic, Comisia Europeana ignora dezastrul ecologic de la Copsa Mica. Mai mult, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a aprobat amanarea investitiilor de mediu pana in 2014.
Asa cum aratam in articolul de ieri, Comisia Europeana a decis sa initieze procedura de infringement impotriva Bulgariei, din cauza ca uzina de tratare a otelului Kremikovtzi nu respecta standardele de mediu. Masura dura a fost adoptata de CE ca urmare a reclamatiei facute de primarul Boiko Borissov privind nivelul ridicat de poluare a fabricii Kremikovtzi, situata la periferia capitalei.
AVERTISMENT. „Dorinta noastra este ca uzina sa respecte standardele privind poluarea. Fie va indeplini aceste standarde, fie va fi inchisa”, a avertizat, scurt si decis, primarul Boiko Borissov. Combinatul in cauza este detinut de gigantul indian Ispat (care detine si Sidex Galati ) si este pentru Sofia ceea ce este pentru Copsa Mica Uzina Sometra, adica principala sursa de poluare (in paranteza fie spus, combinatul de la Copsa Mica polueaza de zeci si chiar sute de ori mai tare decat cel de la Sofia si cu substante mult mai otravitoare, precum SO2 – care, in combinatie cu umiditatea din atmosfera, se transforma in acid sulfuric -, pulberi de plumb, zinc, cadmiu etc.).
Asadar, CE a reactionat la reclamatia facuta de primarul Sofiei. La noi, primarul din Copsa Mica, precum si primarii din celelalte localitati din zona – Axente Sever, Micasasa, Tarnava etc. – victime ale poluarii de la Sometra tac si se sufoca cu noxele otravitoare, alaturi de cetatenii care i-au ales sa le reprezinte interesele. Nu poti sa nu te intrebi: Oare cine si cu ce le-a inchis gura?!
„AOLEU! EU NU SUNT PRIMARUL SOFIEI”. L-am intrebat pe primarul orasului Copsa Mica, Tudor Mihalache, daca a aflat de demersul omologului sau de la Sofia, de decizia Comisiei Europene si, evident, l-am mai intrebat de ce nu recurge la un demers asemanator pentru a opri poluarea de la Sometra. Primarul ne-a marturist ca habar n-are de ce se intampla in Bulgaria, de actiunea primarului din Sofia etc., dupa care a inceput sa se lamenteze: „Ce, dom”le, eu sunt primarul din Sofia? Pot eu sa fac ce a facut ala? Pot io sa ma lupt cu astia? Pai, a doua zi as fi terminat! Adica, sa scot io castanele din focul lor (?! – n.r.), si dupa aia tot io sa raman de prost? Niciodata!”. Fara comentarii.
COMISARUL DE MEDIU APARA POLUAREA. Pe de alta parte, comisarul pentru Mediu de la CE, Stavros Dimas, care cunoaste foarte bine situatia de la Copsa Mica (a fost la fata locului in 2007 insotit de Sulfina Barbu), nu reactioneaza asa cum a reactionat in cazul Bulgariei, ci tace malc. Sa fie grecul Stavros Dimas „intimidat” cumva de conationalii sai, proprietarii greci de la Mytilineos Holding ai Sometra Copsa Mica?! Adevarul este ca Stavros Dimas este cel care, impreuna cu fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, le-a acordat grecilor de la Sometra, cu o usurinta cel putin suspecta, daca avem in vedere politica tot mai restrictiva a Uniunii Europene in domeniul protectiei mediului, amanarea termenului-limita pentru finalizarea acestor investitii pana in anul 2014, desi, asa cum aratam, grecii se angajasera in 1998, prin contractul de privatizare, ca le vor termina pana in 2004. Incepand cu anul 2004, Sometra Copsa Mica a functionat fara autorizatie legala, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, cu acordul tacit al Ministerului Mediului eliberandu-le grecilor fel de fel de autorizatii „provizorii”. Acest „lasa-ma sa te las” a durat pana in 2007, cand comisarul UE pentru Mediu, impreuna cu Sulfina Barbu, a „pus piciorul in prag” si a fost de acord cu amanarea, prin programul de conformarea, a celei mai importante investitii de mediu de la Sometra – construirea unei fabrici de acid sulfuric (care urmeaza sa capteze si sa valorifice noxele de SO2, care acum sunt aruncate in atmosfera) pana in 2014. De notat ca in 2007, potrivit statiilor de monitorizare, Sometra a depasit de 125 de ori norma de emisii de dioxid de sulf in atmosfera. Si totusi a primit autorizatie de functionare, plus amanarea investitiilor. Nici in bantustane nu se mai intampla asa ceva!
„ORGANELE LOCALE TUSESC IN RAND CU NOI”. In biroul primarului din Copsa Mica, stand de vorba cu reprezentantii Consiliului Local, care ni se plangeau de atitudinea refractara a patronilor de la Sometra si de complicitatea guvernantilor de la Bucuresti, care promit si ei marea cu sarea, dar nu iau nici o masura pentru stoparea sau macar reducerea poluarii in zona, mi-am amintit de o intamplare de prin anii „80. Ioan Stirban, un mare gospodar din satul Tapu, comuna Micasasa (langa Copsa Mica), crescator de porci, vaci si alte animale, s-a enervat intr-o noapte ca nu mai putea respira de atata fum cat iesea din cosurile de la Copsa Mica, s-a dus ata la Posta si i-a zis centralistei: „Acum, da” acum, pe loc, sa-mi faci legatura la Bucuresti cu tovarasul secretar general Nicolae Ceausescu, sa-i spun ca aici nu se mai poate trai, nu se mai poate respira, imi mor viteii, caii si purceii, sa ia masuri”. Femeia zice: „Pai, la ora asta? E miezul noptii…” „Nu conteaza – zice nea Stirban, Ceausescu ma cunoaste, ca io fac productie mare, vand totul la stat, nu se va supara, fa-mi legatura acum”… Suna femeia pe la Bucuresti, intreaba-n stanga si-n dreapta, cere niste numere de pe la Comitetul Central si, la un moment dat, ii raspunde un activist, ofiter de serviciu la CC. Acesta incearca sa-l linisteasca pe Stirban, sa faca un memoriu scris, sa-l trimita la CC etc. La un moment dat il intreaba pe Stirban: „Dar organele locale de partid ce fac acolo, dom”le? Nu iau masuri?”. „Ce sa faca, dom”le, organele locale? Tusesc si ele in rand cu noi, nu pot face nimic, se ineaca si ei, saracii…”.
MAI DA, STAPANE, MAI LASA, JUPANE! In privinta obligatiilor investitionale ale Sometra cuprinse in „generosul” plan de conformare, la solicitarea noastra, ARPM Sibiu ne-a transmis ca, in urma analizei recent efectuate, „s-a constatat realizarea acestora cu urmatoarea observatie: pentru masurile ce au avut drept scop instalarea de echipamente de depoluare (adica masurile cele mai importante – n.r.) s-a solicitat SC Sometra monitorizarea prin laboratoare acreditate a tuturor emisiilor de poluanti aferente acestor surse, doar dupa analiza rezultatelor si verificarea respectarii limitelelor impuse urmand a se considera masurile finalizate”. Cu alte cuvinte, dupa principiul „mai da, stapane, mai lasa, jupane”, si in acest an Sometra va primi autorizatie de functionare, nu pe baza investitiilor finalizate, ci pe baza obisnuitelor promisiuni, de 10 ani neonorate.
Caii si copiii – cei mai afectati
Studiile efectuate in ultimii ani, dar dosite cu grija de autoritati, arata ca starea de sanatate a oamenilor, indeosebi a copiilor din zona, prezinta o serie de caracteristici care au condus la definirea unui „Sindrom Copsa Mica”. Acesta este manifestat prin „metalurie si metalemie crescute, anemii, intarzieri de crestere si osificare, dezvoltare staturo-ponderala mai redusa, scaderea dezvoltarii neuropsihice”. De exemplu, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Sanatate Publica din Cluj-Napoca, la copiii din zona, valorile plumbemiei si ale cadmiemiei sunt deosebit de ridicate. Dintre copiii investigati s-a constatat ca, la Copsa Mica, 78,72% au anemie, proportia ajungand la 88,23% in Axente Sever, comuna invecinata”. Un adevarat genocid. Sunt afectate, de asemenea, animalele, in mod deosebit caii, care, din cauza plumbului si a cadmiului, se imbolnavesc de saturnism si mor pe capete, dar si culturile din zona, cu deosebire fructele si legumele.
Sursa: Curentul