Poluare extrema la Cluj. Limita depasita de o suta de ori

Poluare extrema la Cluj. Limita depasita de o suta de ori

O firma clujeana care se ocupa de exploatarea si valorificarea zacamintelor de minerale nemetalifere polueaza cu praf aerul, depasind de aproape 100 de ori concentratia maxima admisa, potrivit ultimelor analize realizate de autoritatile de mediu.

Ultimele analize de aer realizate de Agentia de Mediu in luna mai 2012 au scos la iveala un rezultat socant. Praful depasea concentratia maxima admisa de 97 de ori. Firma nu se afla la prima abatere, a mai primit sanctiuni si in 2009 si in 2010, de 50.000 de lei, respectiv 60.000 de lei, ambele amenzi fiind contestate de catre firma. De altfel pe intreaga platforma a societatii exista o depunere de cativa centimetri de praf bentonitic, praf care este spalat de apele pluviale direct in reteaua de canalizare.

„Dupa-masa sau seara da drumul si vine praful aici pe calea ferata, ca acolo e moara de piatra. Geamul e deschis, dar e plina de praf toata mobila, nu poti sa tii inchis geamul, mai ales pe vremea asta”, se plang clujenii care locuiesc in zona.

„Si in 2012 s-au facut verificari la fata locului, avem buletine de analiza realizate de colegii nostri de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, depasirile sunt foarte mari fata de normal, aproape de o suta de ori mai mari. Controlul inca nu este finalizat, sigur vom lua masuri conform legislatiei de mediu in vigoare”, a declarat Imre Lenke, prim-comisar sef al Garzii de Mediu Cluj.

Reprezentantii firmei in cauza nu au dorit sa faca deocamdata declaratii. Va vom tine la curent cu punctul de vedere al acestora de indata ce il vom primi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *