Poluare la Suplac: Titei de la o conducta sparta, in apa

Poluare la Suplac: Titei de la o conducta sparta, in apa

O conducta de titei a unei sonde de la Schela Suplacu de Barcau, apartinand de Petrom s-a fisurat in noaptea de sambata spre duminica, iar peste doua zile conducta a cedat, din nou, in alta zona, la aceeasi sonda. O parte din titei s-a revarsat intr-un canal colector care se varsa in raul Barcau.

Echipe de la mai multe institutii, Administratia Bazinala Ape Crisuri (ABAC), de la Agentia de Protectie a Mediului Bihor si de la Prefectura s-au deplasat la fata locului, intervenind pentru a evita un dezastru ecologic.

Echipele ABAC au prelevat probe de laborator si se afla in continuare la fata locului. La primul incident s-au scurs 6 mc de titei din conducta, din care in apa au ajuns 500 de litri. La al doilea incident, de luni spre marti, produs cu o ora inainte de miezul noptii, s-au scurs din sonda o noua cantitate de 6 mc de titei, din care au ajuns in apa 700 litri.

„Au fost montate in prima etapa opt baraje absorbante de-a lungul raului, iar in urma celui de-al doilea incident altele trei, pentru colectarea intregii cantitati de titei din apa”, a declarat Anca Mihociu, purtatorul de cuvant al ABAC. Pana in prezent nu au fost inregistrate fenomene de mortalitate piscicola si sunt asteptate rezultatele analizelor de laborator ale apei. Potrivit aceleiasi surse, institutia este, insa, in stare de alerta. In caz de viitura apa ar putea sa se reverse, sa ajunga pe camp, in zona in care s-a scurs titei.

„Intr-o astfel de situatie, barajul de acumulare de la Suplacu de Barcau ar fi oprit, pentru a nu permite debitului sa creasca”, a mai precizat Anca Mihociu.
De asemenea, echipele de interventie ale Petrom au ridicat 15 baraje, au sapat canale de colectare si au imprastiat pe terenul din jurul conductei material absorbant. Solul contaminat a fost excavat, urmand sa fie transportat pentru decontaminare, iar titeiul din conducte a fost vidanjat.
Cauza incidentului ar fi, din cate se pare, uzura conductelor, care sunt foarte vechi si care ar fi cedat la temperaturile crescute din ultimele zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *