Sute de pesti, mari si mici, morti, pluteau la vale pe deasupra apei raului Lapus

0
675
Sute de peşti, mari şi mici, morţi, pluteau la vale pe deasupra apei raului Lapus
Sute de pesti, mari si mici, morti, pluteau la vale pe deasupra apei raului Lapus

Domnul Leon LAZĂR, secretarul Asociatiei de pescuit sportiv „Cheile Lapusului”, sesizat de catre pescari si jandarmeria din zona, insotit de o echipa de la Asociatie si una de la Televiziunea Orizont TV din Tg. Lapus, s-a deplasat in zona dezastrului, mai precis in satul Rogoz. Privelistea era dezolanta. Sute de pesti, mari si mici, morti, pluteau la vale pe deasupra apei. Iata ce ne-a relatat domnul Leon Lazar, profund afectat si indignat: „Dupa ce ani de zile ne-am confruntat cu atacul cormoranilor, scazind mult efectivul de peste, uite ca acum a venit si aceasta poluare, ca din senin, producind o catastrofa acvatica pentru aceasa zona a riului Lapus. Locuitorii din satul Rogoz si Lapusul Romanesc au strins pestii cu grebla si i-au dus acasa cu galetile sau cu sacii.

Acum, vreau sa fac un anunt: Ii rog pe cei care au adunat pesti din riul Lapus sa nu-i consume inca, deoarece sursa poluarii poate fi de natura organica toxica, pina nu se vor anunta rezultatele analizelor prelevate din apa si din carnea de peste. In urma verificarilor pe care le-am facut pina acum, impreuna cu politistii din zona, cu anchetatorii si cu reprezentanti de la Apele Romane, se presupune ca poluarea provine de la imbaierea oilor de la o stina instalata la iesirea din comuna Lapus, la locul numit Gara Ungureni. Cercetarile continua, pina la pronuntarea oficiala a rezultatelor anchetei. Vreau sa atrag atentia pescarilor, care vor pescui in zilele urmatoare, sa nu retina pestii, pina la elucidarea cazului”.

Am poposit cu aparatul de fotografiat acasa la un cetatean din Rogoz, care curata pesti de zor in ograda sa. El ne-a spus ca, alertat de alti concetateni, a strins de pe malul Lapusului peste 10 kg de pesti, care au fost mai mari. Cetateanul declara printre altele: „M-a durut sufletul cind am vazut dezastrul. Problema este ca pluteau pe apa foarte multi pestisori mici, puiet, rezultat din inmultirea acestui an”. Vom reveni cu amanunte. (La ora documentarii, pe riu nu se mai gaseau pesti morti).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.