Poluarea aerului ar putea cauza 35.000 de morti prematur anual in Marea Britanie

4x4-car-exhaust-emitting-001.jpgEste pentru prima data cand Ministrul mediului le aduce la cunostiinta membrilor parlamentului cifrele mortalitatii cauzate de particulele de funingine provenite din transport si industrie care sunt cu 50% mai mari decat cele vehiculate de guvern.

Aceasta rata a mortalitatii a fost folosita pentru prima data de ministrul mediului, Jim Fitzpatrick in cadrul unei comisii de audit pe probleme de mediu. Membrii parlamentului au luat la cunostiinta si faptul ca poluarea aerului produsa de particule minuscule de funingine emisa de motoarele mijloacelor de transport si de vapoare precum si de combustibilii folositi in gospodarii si industrie ar putea sa ajunga de la 7 milioane la 20 de milioane de lire sterline.

Estimarile anterioare realizate de guvern in legatura cu moartea prematura cauzata de expunerea prelungita la aer poluat indicau in jur de 24.000 de decese pe an, o cifra calculata pe baza datelor din 1998. Cu toate acestea, datele pe care prof. Frank Kelly de la University College London le-a oferit membrilor parlamentului, reiterate de Fitzpatrick sugereaza ca adevarata cifra este de 35.000.

Aceasta reprezinta „una dintre cele mai mari gafe ale guvernului inregistrata in domeniul sanatatii publice in istoria moderna” spune Simon Birkett, directorul campaniei pentru Aer Curat din Londra. „De ce a fost nevoie de o ancheta a comisiei de audit pe probleme de mediu pentru a-l face pe un ministru sa se refere pentru prima data la cifra de 35.000 de decese premature pe an datorate aerului poluat din Marea Britanie?”

Cu toate acestea Fitzpatrick a declarat ca era mult mai corect sa spuna ca impactul poluarii aerului reprezenta o reducere cu 7 pana la 8 luni a vietii fiecarui locuitor al Regatului Unit. „Daca am reusi sa imbunatatim calitatea aerului de maine incolo , nu am realiza o reducere de la 12.000 la 35.000 de decese pe an. Ne propunem sa imbunatatim calitatea aerului. Nu exista un nivel al poluarii aerului care sa reduca pericolul deceselor. Trebuie sa reducem expunerea intregii populatii” a spus acesta.

Marea Britanie impreuna cu alte tari europene se confrunta cu amenzi pe termen nedeterminat ale Uniunii Europene in cazul in care continua sa incalce limitele legale admise in centrul Londrei care se confrunta cu unul dintre cele mai deficitare traficuri din Europa.

Sursa: http://www.guardian.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *