Poluarea ameninta Everestul. Cine il salveaza?

Poluarea ameninta Everestul. Cine il salveaza?
Poluarea ameninta Everestul. Cine il salveaza?

Nepalul este alarmat de faptul ca cel mai inalt masiv muntos de pe planeta, muntele Everest, nu este crutat de poluare, din cauza turistilor si indeosebi a alpinistilor.

Ca prima masura, autoritatile nepaleze au hotarat cantarirea obligatorie a bagajelor transportate de turisti la urcare si, apoi, la coborare. Din diferenta, s-ar deduce gunoiul.

Ministrul Turismului din Nepal, Madhusudan Burlakoti, a anuntat ca va dispune sanctionarea turistilor care se debaraseaza de gunoaie si indeosebi de ambalaje, in mijlocul naturii.

Probabil ca sanctiunile vor consta in amenzi, din care se va constitui un fond pentru masurile de protectie a mediului.

S-a crezut totdeauna ca vizitatorii masivului Himalaya, in majoritatea lor alpinisti, au suficienta constiinta sociala si educatie, ca sa protejeze ei insisi natura acestor locuri.

Se constata insa ca adesea turistii, gasindu-se personal in dificultate atunci cand este vorba sa strabata locuri periculoase, prefera sa se debaraseze cu usurinta de bagajele incomode sau inutile, pe care le abandoneaza pentru a-si usura aventura la care s-au angajat pe munte.

O analiza a situatiei la fata locului a constatat ca, in 5 ani, o echipa special organizata de catre indieni si nepalezi a colectat 13 tone de gunoaie din zonele de mare atractie turistica, iar alte 10 tone asteapta sa fie si ele indepartate, noteaza Factroom.

Cirele n-ar fi impresionante, daca nu ne-am gandi ca echipele care fac salubritate pe trasee montane se supun la adevarate aventuri de performanta alpinista, ca sa ajunga in vaile, pe piscurile sau in padurile unde zac abandonate materialele aruncate de turisti.

Dintre toate materialele care polueaza pantele Everestului, cea mai ingrijoratoare este situatia tuburilor goale de oxigen, pe care alpinistii le abandoneaza pur si simplu, atunci cand le inlocuiesc cu altele pline.

Nu exista inca mijloace de colectare a lor si poate de aceea pare justificata pretentia Nepalului de a crea un fond de protectie a mediului, prin care sa se organizeze o solutie eficienta pentru stocarea acestor tuburi, adunate dupa ce alpinistii le-au aruncat.

Trebuie mentionat ca muntele Everest are 8.848 metri, iar la altitudini care depasesc 6.700 de metri flora si fauna adaptata conditiilor de atmosfera rarefiata se gasesc in cantitate foarte mica si numai reprezentate prin specii foarte rare.

De aceea, initiativa Nepalului merita toata lauda, dar deocamdata putem cu greu aprecia daca acest stat asiatic va reusi sa stranga suficiente fonduri ca sa-si organizeze o buna protejare a mediului in Everest si daca, strangand fondurile, va reusi sa organizeze indrazneata actiune de salubrizare a celui mai inalt si mai periculos munte de pe planeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *