Substantele chimice de protectie a plantelor agricole din Moldova vor fi inlocuite cu cele biologice

Substantele chimice de protectie a plantelor agricole din Moldova vor fi inlocuite cu cele biologice
Substantele chimice de protectie a plantelor agricole din Moldova vor fi inlocuite cu cele biologice

Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare evalueaza metoda de substituire treptata a mijloacelor chimice de protectie a plantelor agricole – cu cele alternative. Discutii in acest sens au avut loc in cadrul unei sedinte de lucru la Minister.

Viceministrul Gheorghe Gaberi, care a condus sedinta, a mentionat situatia alarmanta privind utilizarea mijloacelor chimice de protectie a plantelor in tara si repercusiunile, atit pentru mediu cit si pentru consumatori. In acest sens, demnitarul a cerut sa fie urgentata demararea activitatilor ce se impun pentru elaborarea actelor normative necesare si completarea legislatiei in domeniu, in vederea producerii in tara a produselor de protectie de origine biologica si a stimularii utilizarii produselor alternative.

Celor prezenti li s-a cerut sa intensifice controlul asupra importului, distribuirii si modului in care se utilizeaza produsele chimice. De asemenea, s-a punctat si necesitatea elaborarii schemelor de protectie integrata, a recomandarilor agrotehnice noi la acest compartiment etc.

Participantii la reuniune au decis ca, in termene proxime, sa fie instituit Grupul de lucru, care va elabora un plan de actiuni concrete, bine coordonate cu institutiile abilitate, oamenii de stiinta, si va urmari implementarea acestuia.

La sedinta au participat reprezentantii ministerului, Centrului Republican de Pedologie Aplicata, Centrului de Stat privind Inregistrarea si Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar si a Fertilizantilor, ai Academiei de Stiinte, Institutului de Cercetari pentru Culturile de cimp „Selectia”, agenti economici cu activitate in comercializarea PUF, precum si dna Galina Vaculin, seful unicului Laborator biologic de productie din Soroca.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente