Poluarea apelor cu medicamente

0
432

Ar trebui sa ne temem de calitatea apei?  Aceia care adapa animalele si iriga culturile. De asemenea si noi, cei care bem sau folosim apa de la robinet…

Cativa cercetatori canadieni de la universitatea din Montreal, au pus in evideta faptul ca fluviul Saint-Laurent are slabe concentratii de molecule utilizate contra colesterolului, hipertensiuni sau cancerului. O farmacie ,,sub cerul liber”” informeaza Radio Canada.

Numeroase studii in Statele Unite ale Americii, Brazilia, Germania, Italia, Marea Britanie, in Finlanda sau in Franta, descriu situatii similare: ,, Prezenta urmelor de medicamente sau a drivatilor sai, au fost discoperiti la scara mondiala, in special in apele superficiale si subterane, in apele menajere, in statiile de epurare utilizate in agricultura”” subliniaza Academia Nationala de farmacie franceza intr-un raport facut in toamna anului 2008. Toate apele sunt contaminate si ameninta si pe cele ,, destinate consumatiei uname””. Originea acestei poluare este dubla. Ele provin in prima parte de la fecalele umane si animalelor de companie- evacuate in apele din imprejurimi unde se afla de asemenea si medicamente nefolosite, in ciuda sistemelor de colectare, o parte sunt aruncate direct in toalete sau in canale. Cea de-a doua origine vine de la resturile industriei chimice si farmaceutice, cresterea animalelor domestice si pestilor- mari consumatori de antibiotice si hormoni de crestere- dar de asemenea, paradoxal, de la spitale. Acestea din urma care nu folosesc doar o cantitate mare de medicamente, ci si molecule pentru diagnosticare si diferite solutii pentru laboratoare, sunt principalele responsabile pentru toate desurile radiofarmaceutice gasite in afluetii apelor.

Sursa: Le Monde

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.