Poluarea cu petrol din Noua Zeelanda, „cea mai mare catastrofa ecologica maritima”

Poluarea cu petrol din Noua Zeelanda, „cea mai mare catastrofa ecologica maritima”

Nava portcontainer care a esuat intr-un golf turistic din Noua Zeelanda, amenintat de o maree neagra, a provocat „cea mai importanta catastrofa ecologica maritima” din istoria tarii, a declarat marti Nick Smith, ministrul neozeelandez al Mediului, citat de AFP, preluata de Mediafax.

„Este vorba despre catastrofa ecologica maritima cea mai grava cu care s-a confruntat (vreodata) Noua Zeelanda”, a declarat Smith, intr-o conferinta de presa.

„Evenimentele tragice la care asistam erau inevitabile dupa esuarea (navei) Rena pe recif”, a adaugat el.

Intre 130 si 350 de tone de pacura s-au scurs deja de pe Rena, a carei coca ameninta sa se sparga si sa elibereze 1.700 de tone de carburant pe reciful Astrolabe, cunoscut pentru bogatia faunei si florei sale, la 22 de kilometri in largul orasului Tauranga, de pe insula nordica.

„Exista patru cuve principale (de carburant) pe nava, iar scurgerile provin de la una dintre ele”, a precizat un purtator de cuvant al Maritime New Zealand (MNZ), autoritatea insarcinata sa asigure securitatea persoanelor si mediului pe mare.

Portcontainerul Rena, cu o capacitate de 47.000 de tone, care transporta aproximativ 2.000 de containere, a esuat miercurea trecuta in Golful Plenty, in circumstante inca nedeterminate.

Operatiunile de pompare, accelerate la sfarsitul saptamanii, inaintea sosirii unei furtuni anuntate, se efectuau marti in conditii foarte dificile, cu valuri de cinci metri si rafale puternice de vant.

O echipa de 36 de specialisti, imbarcati la bordul navei Rena, a fost evacuata marti dimineata, ca masura de precautie.

„Conditiile se schimba permanent, (prognoza) meteorologica nu a fost favorabila, a fost impotriva noastra, si am preferat sa asiguram securitatea persoanelor”, a declarat Catherine Taylor,directorul MNZ.

Pelicule de carburant au atins coasta luni. De asemenea, pete de petrol de marimea unei palme au fost gasite pe plaja Mont Maunganui, o destinatie turistica de la Golful Plenty, care adaposteste balene, delfini si pasari marine.

Pelicule de carburant provenind de pe nava au provocat, deja, moartea a numeroase pasari. Pinguini si cormorani sunt tratati in centre de ingrijire pentru animale.

Potrivit Fondului Mondial pentru Natura (WWF), „viitoarele 24-48 de ore sunt hotaratoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *