Poluarea cu praf de la Moldomin afecteaza mii de locuitori

Pisica moarta de la Moldomin
Poluarea cu praf de la Moldomin afecteaza mii de locuitori

Autoritatile din Romania si Serbia cauta solutii pentru a rezolva problema poluarii cu praf, amestecat cu steril si metale grele provenit de la societatea Moldomin.

Autoritatile din Romania si Serbia se vor intalni in aceasta saptamana pentru a discuta despre problema poluarii cu praf, amestecat cu steril si metale grele (Cupru, Zinc, Mangan, Plumb), de pe iazul de decantare Tausani–Bosneag al societatii Moldomin SA.

Intalnirea vine dupa ce in luna septembrie o intrevedere similara a avut loc la Moldova Noua unde au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Economiei, ai Agentiei pentru Protectia Mediului, ai fostei intreprinderi Miniere, ai Prefecturii si Consiliului Judetean Caras-Severin, dar si oficialitati din Serbia.

S-a decis atunci ca pe 10 noiembrie sa aiba loc o noua intalnire pentru a discuta despre demersurile intreprinse intre timp.

Dupa intalnirea cu reprezentantii administratiei publice din Veliko Gradiste, prefectul judetului Caras-Severin, Octavian Tunea, aprecia ca sarbii sunt mai afectati de poluare decit cetatenii din Clisura: „Cei din Veliko Gradiste sint cei mai afectati de poluarea de la Moldomin. Aici exista si un complex turistic, ce are de suferit din cauza sterilului de cupru“.

Un nou incident a avut loc in perioada de 10 noiembrie si a afectat atit locuitorii din Romania, cit si vecinii de peste granita.

Limitele de poluare, masurate la o distanta de 40 de metri de societate, inregistrau valori de 73 de ori mai mari decit maximele admise.

30 de mii de locuitori, afectati direct de poluarea de la Moldomin

Rezultatele consemnate in buletinele de analize au determinat Garda de Mediu Caras-Severin sa sanctioneze SC Moldomin SA Moldova-Noua cu amenda maxima de 100.000 de lei.

In luna aprilie, un incident similar a atras reactia ministrului mediului de la Belgrad, iar Moldomin a fost amendata cu 60.000 de lei.

Primarul din Moldova Noua, Ion Chisalita a fost in legatura telefonica permanenta cu primarul din Veliko Gradiste, Dragan Milic, dar a contactat si institutiile competente din Romania in speranta ca aceasta problema se va rezolva cit mai curind posibil.

Statisticile prezentate de municipalitatea din Veliko Gradiste, din Serbia, zona grav afectata si cu alte ocazii de aceeasi poluare, arata o crestere semnificativa in ultimii 15 ani a cazurilor de cancer de ficat, rinichi si colon la locuitorii din tara vecina, iar daunele directe produse de praf in tara vecina sint de 4-5 milioane de euro anual, spunea in luna septembrie Marius Olda, reprezentantul Regiunii Pancevo.

In mod direct, in Romania sint afectati 18.000 de locuitori, iar in Serbia 12.500 de locuitori.

In luna aprilie, Ministrul Mediului din tara vecina, Oliver Dulic sustinea, potrivit cotidianului belgradean BLIC, ca a discutat problema si in trecut cu omologul sau roman, fiind asigurat ca o solutie convenabila va fi gasita in urma privatizarii minei.

In replica, ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat ca nu a fost contactat de domnul Dulic, ca nu stie ca ar exista o problema de poluare la Moldova Noua!

Pe de alta parte, dintr-un comunicat de presa reiese ca ministrul Borbely nu a fost informat referitor la situatia de la Moldova Noua. in comunicat se spune: „A.P.M. Caras-Severin a informat ca in perioada 22-27.04.2011, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile (vint puternic), in zona orasului Moldova Noua si pe Clisura Dunarii, a fost antrenat in atmosfera, sub forma de pulberi, steril de pe iazurile de decantare ale S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua, nor care se deplaseaza inspre localitatea Moldova Veche si Serbia.

Acest nor de praf a provocat disconfort persoanelor din zona, praful acoperind culturile. (…) Este necesar ca operatorul economic S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua sa urgenteze demararea lucrarilor de inchidere si ecologizare sau repornirea activitatii miniere, care va conduce automat la umectarea corpului iazului si stoparea fenomenului de deflatie. (…)

In cursul anului 2010, in urma determinarilor efectuate de APM Caras Severin, la aceasta statie s-au inregistrat 15 depasiri la indicatorul pulberi in suspensie… S-a impus elaborarea documentatiilor in vederea stabilirii obligatiilor de mediu si luarea masurilor tehnice pentru stoparea fenomenului de poluare”.

Formarea norului de steril este favorizata de incetarea functionarii iazului in anul 2006, fapt care a condus la secarea luciului de apa de la suprafata si favorizarea antrenarii sterilului de pe halda (deflatie). Firma desemnata de Ministerul Economiei sa faca ecologizarea iazului Tausani asteapta un verdict in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene. Iazul se intinde pe o suprafata de circa 120 de hectare de teren, iar singura solutie ar fi ca peste zona respectiva sa se toarne pamint steril, pe care sa fie plantati arbori. Proiectul insa, ar fi de ordinul milioanelor de lei, iar Ministerul Economiei, intarzie sa ia masuri.

Compania elvetiana Minec va prelua producatorul de cupru Moldomin Moldova Noua

Privatizarea companiei pare sa fie solutia salvatoare. Compania elvetiana Mineco, care mai detine trei exploatari miniere in Serbia si Bosnia, va prelua producatorul de cupru Moldomin Moldova Noua in cadrul uneia dintre cele mai mari tranzactii din sectorul minier romanesc, daca sunt luate in calcul si investitiile asumate de 150 mil. euro.

„Pretul real este compus din valoarea ofertei in urma negocierilor care nu poate fi facuta public inca, preluarea obligatiilor de mediu in valoare de 68 mil. euro pe care in alte conditii ar fi trebuit sa le faca statul si investitii minime pe care noi le-am prevazut la 50 milioane de euro”, a declarat Razvan Zavaleanu, managing partner al RTZ & Partners, lichidatorul Moldomin.

Potrivit prefectului Octavian Tunea, „firma elvetiana este cea care si-a asumat caietul de sarcini, in care exista un capitol special dedicat mediului si care se refera la ecologizarea iazului de decantare de la Bosneac. in ceea ce priveste iazul Tausani, aici urmeaza o activitate intensa de plantare, pe o suprafata de 20 de hectare”.

Moldomin ar de­tine circa 30% din rezervele de cupru ale Romaniei

Cu activitatea sistata, Moldomin a raportat anul trecut, 2010, pierderi de 26 mil. lei si afaceri de doar 1,7 mil. lei.

Compania a acumulat datorii de peste 260 mil. lei in principal catre stat. in urma cu 10 ani, Moldomin avea peste 2.000 de angajati, iar in prezent mai are citeva zeci de salariati.

Dupa inceperea exploatarii la Moldomin vor fi circa 500 de noi locuri de munca, insa cuprul va fi prelucrat de o fabrica din Bor-Serbia, avind in vedere ca in Romania nu exista o asemenea instalatie.

Potrivit specialistilor din industrie, Moldomin ar de­tine circa 30% din rezervele de cupru ale Romaniei, adica in jur de 300 mil. tone de cupru.

Cu toate acestea nu toate rezervele pot fi exploatate, de interes fiind in prin­ci­pal mi­nele de suprafata pentru care Moldomin detine licente de exploatare pentru inca 11- 12 ani.

Tona de cupru a explodat in ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei!

Valoarea rezervelor de cupru ale Romaniei este estimata la 5-10 miliarde de euro la preturile actuale.

Din cupru se fabrica conducte si cabluri. in martie 2011, cand cotatia cuprului a atins un nivel record de 10.000 de do­lari/tona, specialistii estimau ca rezervele de cupru ale Moldomin, care pot fi exploatate, ar putea valora 1 mld. euro, echivalentul a 100.000 de tone de cupru, iar in urma va­lorificarii acestei cantitati s-ar putea obtine un profit de 300-400 mil. euro.

In prezent pretul cuprului cu livrare imediata, de la bursa din Londra, se invirte in jurul nivelului de 8.700 de dolari/tona, dupa ce cotatia a dat inapoi pe fondul te­me­rilor investitorilor privind incetinirea economiei globale, insa se mentine inca peste nivelurile de dinainte de ince­pe­rea crizei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *