Poluarea Jiului cu suspensii de carbune, la un pas de pronuntare

Poluarea Jiului cu suspensii de carbune, la un pas de pronuntare
Poluarea Jiului cu suspensii de carbune, la un pas de pronuntare

Va plati pentru poluarea Jiului cu suspensii de carbune sau reuseste s-si anuleze in instanta sanctiunea? La aceasta intrebare va afla raspunsul in doar cateva zile societatea LCC Compania Carbunelui Resita, care s-a judecat la Petrosani cu cei de la Administratia Bazinala de Apa.

coroiestiSocietatea care lucreaza pe iazurile de decantare din zona Preparatiei Coroiesti a fost amendata cu 35.000 de lei pentru ca au poluat apele Raului Jiu cu suspensii de carbune. Nemultumiti de sanctiunea aplicata, reprezentantii firmei au dat in judecata Administratia Bazinala de Apa Jiu Craiova – sucursala bazinala a Administratiei Nationale “Apele Romane”, iar instanta urmeaza sa se pronunte, pe fondul cauzei, in data de 6 mai. Indiferent, insa, care va fi decizia magistratilor de la Petrosani, ea poate fi atacata la Tribunalul Hunedoara de oricare dintre parti.

Societatea LCC Carbune Resita se ocupa cu extragerea si valorificarea slamului din iazurile Preparatiei. Amenda au prinit-o dupa ce au fost prinsi de inspectorii de la Administratia Bazinala de Apa Jiu Craiova – sucursala bazinala a Administratiei Nationale “Apele Romane”, chiar cand poluau apele unui parau cu suspensii de carbune, iar unda de poluare a ajuns pana in Targu Jiu. Oricum cei de la „Apele Romane” erau cu ochii pe ei, pentru ca acesta nu a fost singurul incident de acest gen. I-au prins in fapt, dar oficialii firmei tot au gasit o motivatie, o pricina care sa nu fie a lor si au dat vina pe precipitatiile abundente. Inspectorii de la Apele Romane sustin, insa, cu totul altceva si anume ca cei de la LCC Compania Carbunelui isi protejeaza, de fapt, propriile lucrari deversand apele reziduale in paraul ce duce apoi in Jiu. Si, conform autorizatiei emise de Apele Romane, trebuie sa lucreze in circuit inchis, insa in realiatte lucrurile s-ar fi intamplat taman pe dos. Practic, au reclamat cei care au aplicat sanctiunea, cand aveau foarte multa apa in iazurile de decantare, in urma precipitaiilor de exemplu, evacuau apa in parau.

Nu este pentru prima data cand, din cauza activitatii defectuoase, sunt amendati. In 2012 cei de la Garda de Mediu au aplicat o amenda de 100.000 de lei pentru aceeasi firma si tot pentru poluarea Jiului. Seful Garzii de Mediu Hunedoara de la acea vreme, comisarul Cristian Moldovan, a precizat la momentul respectiv ca agentul care a poluat Raul Jiu a fost amendat deoarece nu a anuntat incidentul, pe de o parte, cat si pentru faptul ca nu aveau toate actele complete.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente