Poluarea produsa de termocentralele care functioneaza pe baza de carbune provoaca anual in Romania 2.979 de decese, mai mult decat accidentele rutiere, cu 2.976 de morti, potrivit unui realizat de Universitatea din Stuttgart si comandat de catre Greenpeace International.
La nivel european, poluarea produsa de cele mai mari 300 de termoentrale bazate pe carbune provoaca 22.300 de decese premature in fiecare an, la care se adauga pierderi de miliarde de euro pentru tratamente in sectorul de sanatate si pierderea de productivitate.
Companiile de utilitati cu cel mai mare impact negativ asupra sanatatii umane din Uniunea Europeana sunt, astfel, PGE (Polonia), RWE (Polonia), Vattenfall (Suedia), Bulgarian Energy Holding si CEZ (Cehia), scrie The Guardian. Pentru Romania, analiza arata defalcat CE Turceni pe pozitia a opta, CE Rovinari pe locul 11 si CE Craiova pe 18. Cele trei au fuzionat intre timp, astfel ca impactul total ar duce Complexul Energetic Oltenia pe pozitia a doua in top.
In Germania si Marea Britanie, centralele provoaca aproape acelasi numar de decese cu accidentele, in vreme ce in Polonia au fost cuantificate numai in 2010 peste 5.000 de morti din cauza poluarii excesive. Alte 2.700 de decese suplimentare sunt asteptate pe langa numarul initial daca 50 de termocentrale de generatie noua sunt construite in Europa.
„Termocentralele pe carbune din Europa au un impact considerabil asupra sanatatii”, arata cercetarea. Ani pierduti si munca nerealizata Potrivit raportului Greenpeace, care acompaniaza studiul nemtilor, un total de 240.000 de „ani de viata” au fost pierduti in 2010. Romania se afla pe pozitia a treia in acest clasament, dupa Polonia si Germania, cu 31.700 de ani pierduti ca urmare a poluarii. Polonia aconteaza 56.700 de ani iar Germania are 33.400. La fel si in cazul zilelor de munca pierdute din aceasta cauza: Polonia conduce cu 1,12 milioane, Germania o secondeaza cu 708.000 zile iar Romania are 674.000 si se situeaza pe podium. Diferenta este ca Germania are o capacitate instalata de 52.354 MW in centrale pe carbune, Polonia aduna 32.872 MW iar Romania doar 5.918 MW.
Din Romania, termocentralele cu cel mai mare impact negativ sunt indicate cele de la Turceni si Rovinari (Complexul Energetic Oltenia), alaturi de care apare si Romag Termo, de la Turnu Severin (Regia Autonoma de Activitati Nucleare). Aceasta din urma va fi preluata de catre CE Oltenia in contul datoriilor.
Emisii de mercur si arsenic Gazele acide, funinginea si emisiile de praf, toate provenite din arderea carbunilor, sunt, impreuna cu motoarele auto, cei mai mari poluatori cu particule microscopice. Acestea penetreaza adanc plamanii si ajung si in sange. Poluarea provoaca stop cardiac si cancer la plamani, creste atacurile de astm, contribuie la cresterea riscului de cancer si afecteaza dezvoltarea copiilor.
Potrivit Greenpeace, zecii de mii de kilograme de metale toxice sunt imprastiate in atmosfera, de la mercur si plumb, pana la arsenic si cadmium.
Cele 300 de termocentrale analizate produc un sfert din electricitatea generata in UE, dar sunt responsabile de mai mult de 70% din emisiile de dioxid de sulf ale sectorului energetic si 40% din cele de oxid de azot. De asemenea, sunt responsabile pentru jumatate din emsiile industriale de mercur, o treime din cele de arsenic si un sfert din emisiile de dioxid de carbon ale Europei. Din 2009 pana in 2012 cantitatile de carbune ars in Europa au tot crescut.