Fermierii suceveni solicita o interventie ferma la Comisia Europeana pentru ca „gospodaria taraneasca” sa nu dispara

Fermierii suceveni solicita o interventie ferma la Comisia Europeana pentru ca "gospodaria taraneasca" sa nu dispara
Fermierii suceveni solicita o interventie ferma la Comisia Europeana pentru ca "gospodaria taraneasca" sa nu dispara
Fermierii suceveni solicita o interventie ferma la Comisia Europeana pentru ca „gospodaria taraneasca” sa nu dispara

Asociatia Crescatorilor de Taurine „Runc” Moldovita a inaintat un memoriu responsabililor din cadrul Guvernului Romaniei, in frunte cu comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, prin care cere o interventie ferma la Comisia Europeana pentru ca strategia din urmatorii ani sa nu excluda de la subventii micii fermieri, cei care in judetul Suceava si in toata Romania sunt majoritari.

Alexandru Craiut, reprezentantul fermierilor din zona de munte a judetului, a declarat: „Peste 80% din efectivele cu vaci de lapte se afla inca in gospodariile taranesti mici, cu 1-2 capete, ceea ce obliga administratiile publice centrale, regionale si locale sa sprijine aceste exploatatii prin toate mijloacele, mai ales prin parghii financiare care sa mentina vie civilizatia rurala, avand in vedere ca desi avem o structura de proprietate foarte faramitata, avem totusi un deosebit potential agricol”. In opinia lui Alexandru Craiut, la momentul de fata „conceptia unor state occidentale dezvoltate, care sustin ca mica gospodarie taraneasca trebuie sa dispara, este profund devastatoare, cu consecinte greu de imaginat pentru intreg spatiul rural romanesc”.

Solicitari: Subventii pentru insamantari artificiale si achizitionarea de tancuri de racire

Aceste reactii au venit in conditiile in care tendinta din ultima perioada, deocamdata la nivel declarativ, este ca diferitele forme de ajutor sa-i excluda pe micii fermieri.

Strategia de Dezvoltare a Zootehniei pentru perioada 2014-2020 urmeaza a fi avizata de Comisia Europeana in cadrul unui consiliu care ar urma sa aiba loc in perioada iulie-august 2013 si se spera ca propunerile trimise din Romania sa fie luate in seama.

In memoriul inaintat comisarului european Dacian Ciolos, prim-ministrului Victor Ponta si presedintelui Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, Asociatia Crescatorilor de Taurine „Runc” Moldovita mai solicita subventionarea insamantarii artificiale la bovine, precum si angajarea unui specialist agronom in cadrul primariilor, care sa asigure informarea agricultorilor referitor la noutati si toate facilitatile de care pot beneficia.

Un alt aspect foarte important este legat de necesitatea ca fiecare fermier sa detina un tanc de racire, cu atat mai mult cu cat din 2014 nu se va mai putea comercializa decat lapte conform.

„Pentru ca micii fermieri sa-si poate achizitiona un tanc de racire ar fi necesara subventionarea cu cel putin 50% a costului de achizitie”, se mai arata in memoriul asociatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *