Antarctica este al cincilea continent,fara locuitori bastinasi.Multa vreme a fost zona pura,alba si rece.Fara industrie,cu doar 4000 de locuitori temporari,se presupunea ca o sa ramana la puritate primara.Curiozitatea umana a condus la crearea de baze de cercetare pe parcursul secolului XX ce apartin diferitelor tari.
In vara anului 1958 au aparut in aceasta zona si primii turisti,iar in prezent numarul lor este de 10000 turisti anual.Transportul turistilor spre Antarctica se face de obicei cu vaporul,dar uneori si cu avionul,si se pot vizita 60 de locatii.
Odata cu sosirea omului pe acest continent a rezultat si contaminarea locala si de aceea in 1961 s-a elaborat tratatul Antarctic(AT),prin care se recunoaste responsabilitatea internationala pentru acest mediu.In 1998 s-a initiat Protocolul de protectie a Antarcticii care a fost acceptat de multe tari si care prevede pentru urmatorii 50 de ani,a mineritului si exploatarilor petroliere in acest continent.
Poluarea Antarcticii datorata impactului uman vine dintr-o masura oarecare din surse locale si in mare masura din sursele din exteriorul continentului.
Sursa locala majora de poluare este data de deseurile de la statiile de cercetare stiintifica descarcate in mare sau pe gheata.Protocolul de mediu prevede limitarea descarcarilor de deseuri in mare si scoaterea lor in afara continentului prin transportul cu vapoare.Se admite descarcarea in mare doar a reziduurilor menajere ce contin resturi de alimente si namolurilor de la statii de epurare a apelor reziduale.Alta sursa locala de poluare este pescuitul.
Poluarea cu produsele petroliere are ca sursa scurgerile de titei(1989) cu grave consecinte pentru pinguini si alte pasari din Antarctica.
Unii poluanti chimici volatili,cum este pesticidul hexaclorobenzen(HCB),sunt prezenti in concentratie mai mare in Antarctica decat in zonele temperate sau tropicale unde sunt produse si folosite.Alti poluanti chimici au fost inregistrati in jurul bazelor de cercetare stiintifica.La Mc Murdo in 1992