Primul oras cu zero emisii din lume…in Orientul Mijlociu?

Abu Dhabi„Nu va mai trebui sa ghicim cum va arata orasul viitorului. In Abu Dhabi, il vom putea vedea cu proprii nostri ochi.” Paul Dickerson, ofiter sef al operatiunilor pentru Biroul Eficientei Energetice si Energiei Regenerabile al Statelor Unite.

Cine ar fi ghicit ca primul oras cu zero emisii al lumii ar putea fi construit in orasul bofat in petrol Abu Dhabi? Lumea va fi cu ochii pe noul oras, care va servi ca un test la scara larga in ceea ce priveste energia regenerabila.

Abu Dhabi se afla pe o insula in forma de T, in largul coastei central-vestice a Golfului Persan. Cei aproape 1 milion de locuitori sunt, in cea mai mare parte (80%) din expatriati.

Constructia noului oras a inceput in mai. Va ajunge sa gpzduiasca 50.000 de oameni si 1.500 de afaceri. Cladirile eficiente energetic si si infrastructura vor avea nevoie de mai putina energioe inca de la inceput, si chiar si cea de care vor avea nevoie va fi furnizata numai din surse de energie regenerabila. Prima cladire este un nou institut de cercetare care, spera cercetatoroo, va fi „samanta” nouluii Silicon Valley, numai ca, de data aceasta, se va afla in Orientul Mijlociu.

Dar de ce ar vrea unul dintre cei mai producatori de petrol sa promoveze o viata care sa nu necesite consumul de petrol? Nu e ca si cum ti-ai pune bete in roate? Aparent, chiar si Emiratele Arabe Unite sunt gata sa recunoasca ca petrolul nu este o foarte buna solutie pe termne lung pentru nevoile energetice in crestere ale lumii. Cunoscuta ca Initiativa Masdar, programul de investitie finantat de guvern in valoare de 15 miliarde de dolari e parte a unui plan care vizeaza asigurarea ca prosperitatea Emiratelor nu va fi intotdeauna bazata exclusiv pe petrol. Cumva, Abu Dhabi este unul dintre locurile cu suficient surplus monetar ca sa isi permita o asemenea aventura. Revista Fortune l-a clasat ca fiind cel mai bogat oras al lumii, anul trecut.

Se spera ca proiectul va propulsa tara pentru a deveni unul dintre liderii mondiali in ceea ce priveste energia regenerabila. Daca se va reusi, spune CEO-ul Masdar, Sultan al Jaber, „ne vom afla in varful lumii.”

Pana la 22 de miliarde e dolari, noul oras va implementa o varietate de noi tehnologii. Panouri solare cu pelicula subtire vor servi ca fatade si acoperisuri pentru cladiri. Sensori de inalta tehnologie vor monitoriza indeaproape consumul de energie, pentru a se asigutra ca nimic nu este irosit. Vehicule fara soferi vor fi alimentate de baterii care vor face masinile demodate. Va fi nevoie doar de introducerea destinatiei, apoi o „caruta” electrica va veni la usa celui ce a solicitat-o, ducindu-l la destinatie pe rute ce folosesc levitatia magnetica. Fondatorii orasului spera ca acest oras va fi cel mai mare spatiu de testare a tehnologiilor capabile sa reduca emisiile de gaze nocive.

Dar ce se intampla cu „mancaii” de energie? Adica acele tipuri de persoane care lasa mereu toate luminile aprinse in casa? Ca oamenii sa fie mereu la curent cu obiceiurile lor legate de consumul energetic, senzori raspanditi in intreg orasul vor mentine rezidentii informati despre cat ii va costa consumul, lucru care serveste ca un mic reminder de pastrare a acestuia in limite rezonabile. Designerii orasului estimeaza ca imbunatatirile legate de eficienta vor avea ca rezultat o reducere de 75% a consumului de energie, comparativ cu un oras conventional, de aceeasi marime.

Totusi, guvernul din Abu Dhabi, acopera doar 4 miliarde din costurile totale. Restul vine din investitii externe. Liderii Masdar spera ca investitorii vor fi atrasi de capacitatea de auto-sustinere  a orasului, de costurile energetice mici si de scutirile de taxe.

„Vrem sa fie profitabil, nu costuri irosite”, spune Khaled Awad, cel care se ocupa de dezvoltarea orasului. „Daca nu va fi profitabil ca investitie imobiliara, nu se va auto-sustine. Atunci, nu va mai putea fi replicat in nici o lata parte a lumii.”

Cu siguranta, nu doar investitorii si.ar dori ca orasul sa fie un succes. Daca proiectul se dovedeste a fi viabil in urmatoarele de cenii, fondatorii lui pot estima fara indoiala ca alte proiecte de acest tip vor urma in lume.

Nobuo Tanaka, directorul Agentiei Internationale a Energiei a mentionat: „Toate tarile va trebui sa actioneze imediat, viguros si impreuna, pentru a infrana cererile de energie perisabila. Urmatorii 10 ani vor fi cruciali. Trebuie sa actionam acum pentru a opera o schimbare radicala in ceea ce priveste investitiile, in favoarea unor tehnologii energetice mai curate, mai sigure si mai eficiente.”

 

Alexandra Cojocaru, tradus de la http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2008/05/the-worlds-firs.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *