Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi

Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi

Acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) reprezinta o pasare migratoare considerata a fi “in declin” pe suprafata intregii arii de raspandire, fiind estimata la 20.000 de perechi la nivel global. Romania ofera speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel de glob pamantesc.

Dusmanii acvilei tipatoare mici

Pajistile constituie un element esential, in care aceste pasari rare vaneaza. Hrana lor este constituita in principal din rozatoare mici (soareci de camp). In ultima vreme s-au abatut amenintari asupra acestei specii in ceea ce priveste modul in care este utilizat terenul agricol. In sprijinul Acvilei tipatoare mici vine proiectul LIFE ”Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” care prevede managementul demonstativ al pajistilor adecvat necesitatilor de hranire ale speciei. Romania este Statul Membru din Uniunea Europeana cu cea mai mare suprafata de Pajisti cu Inalta Valoare Naturala. In prezent, fermierii primesc subventii prin intermediul Planului National de Dezvoltare Rurala pentru intretinerea pajistilor cu scopul de a conserva biodiversitatea. Cu toate acestea in prezent nu exista lucrari de management al pajistilor special dedicate speciei Aquila pomarina. Se pune astfel problema stabilirii unor modele de curatare a pajistilor adecvate necesitatilor de hranire ale acvilei tipatoare mici. Scopul modelelor de curatare a pajistilor este si de a furniza date ca urmare a monitorizarii evolutiei populatiei de acvile, deoarece modelele de administrare propuse, reconstituie habitatul de vanatoare al acestor pasari de prada.

Protejarea Aquila pomarina

Pentru implementarea acestei activitati a fost cooptata Fundatia ADEPT datorita experientei pe care o are in implementarea unor lucrari de management al pajistilor in stransa legatura cu conservarea biodiversitatii zonelor din Centrul Transilvaniei. “Implicarea Fundatiei ADEPT Transilvania este de a pregati trei modele de administrare a pajistilor diferite, in localitatile din judete unde apare prepoderent acvila tipatoare mica, Sibiu, Mures, Brasov, Harghita. In fiecare din cele trei zone, scopul lucrarilor de management adecvat al pajistilor este de a asigura conditiile propice de hranire pentru acvile. Observatiile si datele care vor fi obtinute in urma monitorizarii vor constitui baza de plecare pentru un Ghid de Management al Habitatului specific acvilei tipatoare mici si pentru stabilirea unei masuri de agromediu dedicate specie”, a declarat Ben Mehedin, reprezentantul Fundatiei ADEPT Transilvania, din Saschiz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *