Populatia mondiala de tigri risca sa dispara in cazul in care comunitatea internationala nu va cauta cat mai rapid noi strategii comune pentru a le asigura acestora conditiile de supravietuire, au avertizat marti, 27 octombrie, oamenii de stiinta si asociatiile reunite la Katmandu, capitala Nepalului.
In deschiderea conferintei de patru zile, care va reuni 200 de delegatii din 20 de tari, premierul Nepalului, Madhav Kumar Nepal, a tinut sa precizeze ca actiunile individuale ale fiecarei tari pentru salvarea tigrilor nu vor avea niciun succes.
„Strategiile colective si o solidaritate mondiala si regionala sunt mai necesare ca niciodata”, a estimat premierul nepalez, adaugand ca braconajul si disparitia habitatelor, in special in zonele cu paduri, reprezinta cea mai mare amenintare pentru existenta tigrilor.
Potrivit AFP, in toate zonele planetei, vanatul tigrilor este interzis prin lege, iar comertul cu piei si oase de tigru a fost interzis printr-un tratat semnat de 167 de tari, printre care si Nepalul.
Totusi, in multe zone din Asia, in special in China, vanatul tigrilor reprezinta o activitate foarte profitabila, unele dintre aceste feline fiind inca utilizate in medicina traditionala si pentru obtinerea de afrodiziace.
Potrivit expertilor, o piele de tigru se negociaza la aproximativ 1.000 de dolari pe pietele din Nepal, acest pret multiplicandu-se de zece ori dupa ce produsul iese pe pietele straine.
Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, le-a trimis un mesaj video tuturor membrilor conferintei, dorind astfel sa le demonstreze ca activitatile ilegale ale vanzatorilor de piei de tigru si ale braconierilor sunt „mai bine organizate” decat politicile de aparare a speciilor amenintate.
„Comertul ilegal de animale salbatice este estimat la aproximativ zece miliarde de dolari (pe an) in Asia, adica cel mai important dupa contrabanda cu arme si stupefiante”, a avertizat Zoellick.
Mahendra Shrestha, directorul fundatiei americane „Save the Tiger”, a subliniat ca, in prezent, doar 3.200 de tigri mai traiesc in salbaticie, in raport cu cei 100.000 din urma cu un secol.
Sursa: Intact News