Porcii suspecti de pesta din Balta Mica sint condamnati la moarte

0
356

Decizia oficiala de euthanasiere a acestora a ajuns, ieri, la Prefectura Braila. Azi se pregatesc tarcurile in care vor fi strinsi porcii, iar de luni incepe macelul

Dupa ce s-a tot aminat, saptamina dupa saptamina, decizia de euthanasiere a porcilor crescuti in semisalbaticie, in Balta Mica a Brailei a fost emisa, in sfirsit, pe cale oficiala, purtind semnatura Ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos. Ieri, Comandamentul Antiepizootic Central s-a intrunit la Bucuresti si a hotarit ca toti porcii din incinta Parcului Natural Balta Mica a Brailei sa fie omoriti, atit cei domestici, lasati de taranii din satele invecinate sa creasca pe cont propriu in padure, cit si cei salbatici. Se estimeaza ca e vorba despre circa 2.200 de porci semisalbatici si 30 de mistreti. Ieri, inainte ca decizia de euthanasiere parafata de ministrul Ciolos sa ajunga oficial la Prefectura, prefectul Brailei, Mihaela Marcu, a declarat ca nu se stie, deocamdata, cum se va proceda cu cadavrele, daca va mai fi adus incineratorul mobil de la Timisoara sau daca vor fi transportate la un crematoriu de pe raza judetului Tulcea. „Aceste amanunte urmeaza sa se stabileasca. Cert este ca de miine (azi n.n.) se vor amenaja patru tarcuri in care animalele vor fi adunate, apoi vor fi euthanasiate prin impuscare cu glont captiv. In momentul de fata exista 2.000 de astfel de gloante, la Directia Sanitar Veterinara Braila. Ele vor fi manevrate doar de personal specializat, adus din cadrul abatoarelor de pe raza judetului. Mistretii vor fi impuscati cu gloante de vinatoare. Euthanasierea propriu-zisa va incepe, cel mai probabil, de luni”, a explicat prefectul. In momentul de fata, in jurul Parcului Natural Balta Mica a Brailei exista o zona de siguranta, de 3 kilometri, in care nu au acces decit echipele constituite pentru euthanasiere. Mihaela Marcu a precizat ca, in cadrul Comandamentului Antiepizootic Central, s-a stabilit ca proprietarii porcilor semisalbatici sa fie despagubiti. Ieri nu se stia, insa, care va fi cuantumul despagubirilor si procedura de acordare a acestora.
De mentionat ca, in urma cu trei saptamini, fiindca se intirzia luarea deciziei de euthanasiere, toti porcii din Balta Mica au fost vaccinati antipestos, ca modalitate de prevenire a raspindirii bolii. Anterior, fusesera vaccinati toti porcii din gospodariile satelor invecinate. Pesta este o boala care nu afecteaza oamenii insa este extrem de periculoasa pentru porci, putind decima exemplarele de pe o suprafata foarte mare, daca este scapata de sub control. Procedurile de combatere a acestei epizootii prevad euthanasierea urgenta a tuturor porcilor suspecti de infestare cu virusul pestos. In cazul de fata, insa, s-a intirziat foarte mult. In Balta Brailei au fost descoperite, la inceputul lunii octombrie, trei cadavre de porci. Analizele de laborator au stabilit ca unul dintre acestia a murit de pesta porcina.

Sursa: Vocea Brailei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.