POS MEDIU: S-au aprobat proiecte in valoare de 6 miliarde euro

POS MEDIU: S-au aprobat proiecte in valoare de 6 miliarde euro

Cele mai mari proiecte finantate prin Axa Prioritara 2 a Programului Operational Sectorial (POS) – Mediu au fost semnate, recent, in Cluj-Napoca, la sediul Consiliului Judetean, valoarea totala a acestora depasind 77,8 milioane de euro. Astfel, primul contract vizeaza realizarea unui sistem de management integrat al deseurilor in judetul Cluj si are o valoare totala de 61,92 milioane de euro, din care 38,77 milioane de euro reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv „Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit deseuri periculoase UCT – Posta Rat” in municipiul Turda si o valoare totala de 19,86 milioane de euro, fondurile europene acordate insumand 15,89 milioane de euro.
Pentru extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Suceava se vor investi 120 milioane de euro, contractul de finantare fiind incheiat intre reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor (MMP) si cei ai autoritatilor locale. Proiectul va avea ca beneficiari 200.000 de locuitori si va rezolva in proportie de 100% problema reabilitarii retelelor de apa in mai multe zone din judetul Suceava. „In luna aprilie a.c. am mai lansat un proiect de 63 milioane de euro, ce includea realizarea a doua gropi ecologice pentru depozitarea deseurilor si peste 7.000 de puncte de colectare. Acesta este al doilea contract semnat in prima jumatate a anului in curs, lucrarile urmand a fi derulate in mai multe localitati: Suceava, Falticeni, Vatra Dornei, Radauti si Gura Humorului. De asemenea ne intereseaza si proiectele referitoare la inundatii, finantate prin POS Mediu, avand in vedere faptul ca Suceava este un judet cu un grad major de risc din acest punct de vedere”, a declarat Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava. Lucrarile includ extinderea si reabilitarea conductelor de aductiune, refacerea retelei de distributie, precum si constructia statiilor de pompare, reabilitarea unitatilor de tratare si clorinare a apei. De asemenea, vor fi modernizate si extinse retelele de canalizare si construite sau reabilitate statiile de pompare si cele de epurare.
Peste 200 de proiecte semnate asteapta accesarea fondurilor
Prin POS Mediu s-au aprobat, pana in prezent, 225 de proiecte, ceea ce reprezinta o depasire cu 133% a tintei propuse pentru perioada 2007-2011. „In continuare, urmeaza o perioada mai grea, pentru ca, in functie de procesul de implementare, se va realiza si bugetul pentru perioada 2014-2020. In ceea ce priveste bugetul MMP pentru investitii, la nivelul lui 2011 a fost alocata suma de 1,05 miliarde lei, din care pentru activitatile specifice din semestrul I s-au cheltuit 570 milioane de lei, iar o cota de 97% a provenit de la bugetul de stat. Referitor la POS Mediu, pana in acest moment sunt aprobate proiecte in valoare totala de 5,93 miliarde euro. Pentru 202 proiecte am semnat deja contractele, ceea ce reprezinta 122% fata de tinta propusa pentru 2007-2011. Trebuie reamintit faptul ca MMP are responsabilitatea de a incheia contractele cu beneficiarii, insa de implementare se ocupa exclusiv autoritatile locale (primarii, consilii judetene, asociatii de dezvoltare intercomunitara, operatori regionali de apa etc.)”, a declarat László Borbély, ministrul Mediului si Padurilor. Informatii suplimentare, la www.mmediu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *