Majoritatea centralelor nucleare din Europa sunt un adevarat pericol. Nu mai putin de 132 de centrale (din 134) au diverse probleme, mai mari sau mai mici, putand declansa in orice moment o adevarata tragedie umana, similara cu cea de la Fukushima.
Centrala Nucleara de la Cernavoda/ Sursa foto: cugetliber.ro
Publicatia Frankfurter Rundschau vorbeste intr-un articol despre tehnologia veche si extrem de nesigura aflata in atomocentralele europene, pe care o compara cu vechea „broscuta” Volkswagen. Cu toate acestea, autoritatile din majoritatea tarilor europene prefera sa inchida ochii, in principal datorita costurilor reduse si faptului ca procesul de obtinere al energiei este nepoluant.
Guvernele europene continua sa ignore riscul pe care il reprezinta centralele nucleare pentru a favoriza sectorul economic care are nevoie de energie ieftina pentru a putea produce profit. Acest lucru se intampla cu toate ca in urma cu un an Fukushima a fost cutremurata de o tragedie de nedescris: seismul in urma caruia a fost afectata centrala nucleara si a produs un tsunami puternic a lasat in urma sa 19.000 de morti si disparuti.
Specialistii din domeniu, care au verificat cele 132 de centrale, au acordat un calificativ relativ bun, deoarece se pare ca inspectiile nu au fost tocmai integrale, nivelul de acces fiind definit diferit de sefii centralelor. Acestia au afirmat ca nivelul de securitate este „in general mare”, iar deficientele, a caror natura sau gravitate nu a fost facuta publica, ar putea fi remediate cu modernizari si retehnologizari, ce pot ajunge la costuri cuprinse intre 30 de milioane de euro si 200 de milioane de euro pe reactor.
Intr-o ancheta publicata in luna octombrie 2011, Ghimpele sesiza lipsa de coerenta a autoritatilor cand vine vorba de siguranta de la atomocentrala Cernavoda. In timp ce presedintele dadea asigurari ca totul este bine din punct de vedere tehnic, ancheta avea sa scoata la iveala problemele grave de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). Pe scurt, era vorba despre un contract de licitatie „trucat” in beneficiul unei firme de apartament (pentru achizitia pieselor de amortizor seismic), iar specialistii statului (inca angajati ai CNCAN, la vremea licitatiei) declarau unanim ca tehnologia de la Cernavoda se situeaza la cele mai inalte cerinte, insa, de fapt, era vorba despre cerintele anilor ’80.
De altfel, Gheorghe Marmureanu a vorbit la vremea tragediei din Japonia despre probabilitatea unei tragedii similare din Romania. „Sunt omul care a facut, pot spune 100%, partea seismica la Cernavoda. Cu cea mai mare fiabilitate posibila, este peste 90 si ceva la suta. Este calculata la cutremurul maxim posibil, la 7,5 pe Richter. Este proiectata la maximum posibil. Asta la vremea respectiva”. Daca ar fi sa ne luam dupa parerea specialistilor care au verificat de curand centralele atomice, dar si dupa vorbele domnului Marmureanu, retehnologizarea este iminenta pentru siguranta atomocentralei Cernavoda.
Problemele de la Cernavoda nu se opresc insa doar la lipsa de tehnologie. Viorel Marculescu, fostul director al centralei de la Cernavoda, cunoscut in domeniul nuclear din Romania drept „tatal Centralei Nucleare de la Cernavoda”, declara in 2011 pentru Evenimentul Zilei ca majoritatea specialistilor au fost maziliti politic: „Daca aveti curiozitatea sa verificati cine coordoneaza astazi domeniul nuclear in Romania, veti observa ca in sistemul de conducere abia daca mai gasesti zece specialisti. Acum conduc persoane care nu au nicio legatura cu domeniul nuclear”.