Centralele eoliene incep sa concureze serios sursele de energie clasice

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Centralele eoliene incep sa concureze serios sursele de energie clasice

Week-endul eolienelor pe litoral

Centralele eoliene incep sa concureze serios sursele de energie clasice. Dupa ce, la sfarsitul lunii august, eolienele de pe litoral au bifat prima depasire orara a productiei de energie electrica in raport cu reactoarele nucleare de la Cernavoda, week-endul trecut a venit randul hidrocentralelor. Potrivit graficelor de productie ale Transelectrica, pe tot parcursul zilei de sambata producatorii de energie eoliana au furnizat intre 600 si aproape 1.000 megawati pe ora, in timp ce sursele de energie hidro au „pompat“ in sistemul energetic national o medie orara sub 900 de megawati. Raportat la intreaga productie de energie electrica, ieri dupa-amiaza eoliene au reprezentat doar 5,5% din totalul productiei, insa sunt semne clare ca energia regenerabila ocupa un rol din ce in ce mai insemnat pe piata de profil.

Reamintim ca, la sfarsitul lunii august, turbinele eoliene din Dobrogea au furnizat aproape 10% din necesarul energetic national, respectiv 633 de megawati. Productia de energie eoliana a consemnat un maximum istoric, eolienele producand in cursul diminetii 1.318 megawati, echivalentul a 95% din productia centralei nucleare de la Cernavoda. De altfel, specialistii in energie au prognozat inca din 2010, anul in care au inceput sa fie puse in functiune primele turbine eoliene ale celui mai mare parc eolian din regiune, dezvoltat de grupul CEZ la Fantanele si Cogealac, ca centralele eoliene vor depasi intr-un termen scurt productia nuclearei.

Potrivit Transelectrica, in primele sase luni ale acestui an eolienele au totalizat 2.277.915 certificate verzi, reprezentand 74,8% din totalul subventiilor in domeniul energiilor regenerabile. Pe primul loc in clasamentul national se afla S.C. Tomis Team, subsidiara CEZ de la Fantanele-Cogealac, care a primit in primul semestru al acestui an 871.696 de certificate verzi, pentru o cantitate de 439.259 de megawati produsa in sistemul energetic national. Comparativ cu anul trecut, se constata o crestere importanta a productiei eoliene si, implicit, a subventiilor acordate de stat. Pe primele sase luni ale lui 2011, Transelectrica a inregistrat un numar de 1.334.282 de certificate verzi emise catre investitorii din domeniul eolienelor, reprezentand 77,02% din totalul subventiilor.

Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Cota anuala obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare producator consumatorilor finali. Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35 si, respectiv, 38%.

Vantul, o afacere de cinci miliarde de euro

Potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, sectorul eolian dispune de un potential de investitii de peste cinci miliarde de euro pana in 2013, pentru un total de 3.000 de megawati instalati pe teritoriul Romaniei, respectiv dublu comparativ cu puterea celor doua reactoare nucleare. Pana in prezent au fost emise licente pentru conectarea la reteaua nationala a unor unitati cu o capacitate totala de 17.000 de megawati, in conditiile in care Sistemului Energetic National ar putea sa suporte doar 3.300 megawati. Potrivit Ernst&Young, Romania ocupa locul 13 in topul celor mai atractive tari din lume pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile si primul intre statele din regiune. Tara noastra se afla pe locul 11 in lume din perspectiva potentialului la energia eoliana si pe pozitia 21 la cea solara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *