Prahova: Incalziti cu… pamant

Elevii scolii generale din comuna prahoveana Gorgota stau in tricouri cu maneca scurta. In institutie a fost montat un sistem care utilizeaza ca sursa termica pamantul.
panza freatica
Instalatia de incalzire centrala care utilizeaza ca sursa neconventionala pamantul este deja pusa in functie si a costat 300.000 de lei. Acum, lem-nele si sobele cu gaze au devenit o amintire. „Estimam ca se vor reduce la mai bine de jumatate costurile legate de incalzire. Practic, este un sistem ecologic care utilizeaza aceasta sursa naturala, care este pamantul. Prin instalatie circula de fapt apa forata de la o adancime de 80 de metri,” a spus Veronica Ionita, primarul comunei Gorgota.

Centrala foloseste apa extrasa din panza freatica. Pe tot parcursul anului, aceasta are o temperatura constanta de 10 grade Celsius, iar prin compresare se ajunge la circa 60 de grade Celsius. Astfel, iarna face cald, iar vara frig. Scoala din Gorgota a fost aleasa, alaturi de alte noua unitati de invatamant, sa faca parte dintr-un proiect-pilot initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Programul urmareste echiparea unor unitati scolare din mediul rural cu instalatii de incalzire centrala utilizand surse neconventionale. Primaria intentioneaza sa monteze pe scoala si panouri solare pentru producerea apei calde.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente