Daca in sapte zile de la momentul in care ajung in adaposturi cainii nu sunt revendicati sau adoptati, acestia vor fi eutanasiati. Aceasta prevedere apare in propunerea legislativa inaintata Parlamentului de prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei.
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a inaintat catre Parlament o initiativa legislativa care prevede, printre altele, eutanasierea cainilor fara stapan, actiune care ar costa aproximativ 100.000 de euro pentru cele 40.000 de animale fara stapan din Bucuresti.
Intr-o prima faza ar trebui ca, potrivit propunerii legislative, sa fie eutanasiati cainii stransi in adaposturi, bolnavi sau agresivi.
Atanasoaei a precizat ca in legislatia romaneasca este foarte bine definit cainele agresiv – cel care a fost implicat in lupte sau a muscat oameni -, iar constatarea ca un animal fara stapan este agresiv va fi facuta de medicii veterinari din adaposturile municipalitatii. Ceilalti caini vor fi inregistrati, microcipati, deparazitati si dati spre adoptie.
Propunerea legislativa mai prevede ca daca in sapte zile de la momentul in care ajung in adaposturi cainii nu sunt revendicati sau adoptati, acestia sa fie eutanasiati. Atanasoaei a explicat ca eutanasierea presupune un efort financiar mult mai mic pentru autoritatile locale decat tinerea cainilor in adaposturi. Astfel, costul total pentru eutanasierea celor 40.000 de caini fara stapan din capitala ar fi de aproximativ 105.000 de euro.
Peste 7.000 de bucuresteni au fost muscati de caini fara adapost, in 2009.
Prefectul a precizat ca, potrivit datelor Administratiei pentru supravegherea animalelor, intretinerea unui caine in adapost costa 300 de lei pe luna, ceea ce presupune eforturi financiare enorme avand in vedere ca speranta de viata a unui caine este de zece ani.
In sprijinul proiectului de lege pe care l-a inaintat prefectul Capitalei a prezentat date privind numarul persoanelor muscate de caini care s-au prezentat la Institutul Matei Bals – in 2009 s-au prezentat 11.436 persoane, dintre care 7.571 atacate de caini fara stapan, iar in primul trimestru al anului 2010 s-au prezentat 2.813 bucuresteni, dintre care 2.175 atacati de caini fara stapan. Numarul de sesizari privind existenta cainilor pe strada a fost de 8.000 in 2009 si primul trimestru al anului 2010.
O persoana fizica nu poate adopta mai mult de doi caini fara acordul asociatiei de proprietari.
Proiectul de lege inaintat de Atanasoaei Parlamentului prevede si masuri drastice privind adoptia cainilor fara stapan.
Astfel, o persoana fizica nu poate adopta mai mult de doi caini daca nu are acordul asociatiei de proprietari, in caz ca sta la bloc, sau acordul vecinilor daca sta la casa. Totodata pentru adoptie trebuie ca persoanele sa aiba un anumit venit, pentru a putea ingriji corespunzator un caine. Potrivit legii, persoanele care adopta caini si apoi ii lasa in strada vor primi amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei. In plus, este interzis ca dupa ce cainele este adoptat sa fie lasat in spatiul public de langa blocuri, amenda pentru acest lucru fiind cuprinsa tot intre 2.000 si 5.000 de lei. Aceleasi amenzi le vor primi si persoanele care hranesc cainii in parcuri si zone publice.
Potrivit lui Atanasoaei, daca oamenii iubesc intr-adevar cainii, nu au de ce sa-i hraneasca pe strada, ci ar trebui sa-i adopte. Potrivit proiectului de lege realizat de prefect, ar trebui ca primariile sa aiba o baza de date cu trei registre de evidenta a cainilor fara stapan, a celor cu stapan si a celor cu regim special. Prefectul spune ca in cazul cainilor de rasa ar trebui prevazuta microciparea, procedeu care vine in sprijinul stapanilor, pentru ca astfel animalul ar fi mai usor de gasit in cazul in care se pierde.
Sursa: Realitatea TV