Pregatiri pentru prima eliberare a zimbrilor din Romania

Pregatiri pentru prima eliberare a zimbrilor din Romania

Prima eliberare a zimbrilor care va avea loc in Romania se va realiza joi, 22 martie, in Parcul Natural Vanatori Neamt, urmand sa fie puse in libertate cinci exemplare de zimbri.

Potrivit unui comunicat de presa remis luni AGERPRES de conducerea parcului, evenimentul face parte din proiectul ‘Imbunatatirea statutului de conservare a speciei zimbru in Parcul Natural Vanatori Neamt’, proiect cofinantat prin Programul Operational Sectorial Mediu.

In anul 2003, cand a demarat efectiv programul de reintroducere a zimbrului in libertate in Romania, existau la Vanatori Neamt doar sase exemplare, in cadrul Rezervatiei de Zimbri si Fauna Carpatina Dragos – Voda, din comuna Vanatori Neamt. In momentul de fata, efectivul de zimbri de la Vanatori Neamt este constituit din cei cinci zimbri selectati pentru prima punere in libertate, 19 zimbri aflati in semilibertate, care vor constitui o ‘pepiniera’ pentru eliberarile ulterioare, precum si alti alti zimbri, in cadrul Gradinii Zoologice ‘Dragos Voda’.

Odata cu punerea in libertate, Parcul Natural Vanatori Neamt devine singura locatie din Europa in care zimbrii se gasesc in captivitate, semilibertate si libertate.

‘Un simbol national, desprins de pe stema noastra, se intoarce acolo unde ii este locul, in libertate. Sper din tot sufletul, ca zimbrul in libertate sa ne ajute, pe toti, ca natie, sa ne redescoperim istoria, traditiile si virtutile, asa cum au fost ele odinioara…. Pentru viitor vom incerca sa reintroducem in aceeasi zona si alte erbivore mari disparute din fauna carpatica, pentru inceput ne gandim la caii salbatici (Konic horses) care au fost deja reintrodusi cu succes in Carpatii din Polonia’, a declarat, in comunicatul de presa, Sebastian Catanoiu, directorul Parcului Natural Vanatori Neamt.

Evenimentul legat de punerea in libertate a celor cinci zimbri va avea loc, intr-o zona izolata din raza Parcului Natural Vanatori Neamt, care apartine administrativ de comuna Cracaoani. In urma studiilor efectuate de specialistii parcului, a fost aleasa aceasta zona cu paduri de foioase si amestec, cu o altitudine cuprinsa intre 800 si 1.000 de metri, optima din punctul de vedere al existentei zimbrului in conditii de libertate. Cei cinci zimbri selectati se afla in momentul de fata la Statia de Monitorizare Chitele, din comuna Cracaoani, fiecare din ei fiind dotat cu cate un radio-colar pentru a fi monitorizati cu ajutorul radio-telemetriei. Se vor obtine astfel date cu privire la modul de utilizare a habitatelor, a deplasarii in teritoriu, a preferintelor pentru refugii. Dupa acest eveniment, se trece practic la o noua etapa a acestui program pilot, aceea de monitorizare a exemplarelor eliberate. De asemenea se va evalua necesitatea unor noi eliberari, in zona Chitele, cat si identificarea de noi zone optime de reintroducere din Carpatii Romanesti. De asemenea, noul efectiv de zimbri va fi monitorizat din punct de vedere genetic si suplimentat cu noi exemplare pentru a se evita consangvinizarea.

Zimbrul este o specie de bizon care se gaseste in Europa, fiind descris prima data in literatura stiintifica de Carl Linne, in 1758. A fost clasificat in 1996 ca specie in pericol.

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat, un exemplar tipic avand o lungime de 2,9 – 3 metri si o inaltime de 1,9 metri, si o greutate intre 300 si 920 de kilograme.

Zimbrul este mai inalt, dar mai putin masiv decat ruda sa apropiata bizonul american. De asemenea are par mai scurt decat acesta.

Zimbrii traiesc in paduri, avand foarte putini dusmani naturali fiind doar cateva relatari din secolul al XIX-lea despre atacuri din partea lupilor si a ursilor.

Zimbrii traiesc 28 de ani in captivitate, dar in salbaticie traiesc mai putin. Pot avea pui la varste intre 4 si 20 de ani la femele si intre 6 si 12 ani la masculi. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *